Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na letisku v Tokiu uviazli členovia slovenského speváckeho zboru. Od mora sa prirútil mohutný tajfún
Zdielať na

Na letisku v Tokiu uviazli členovia slovenského speváckeho zboru. Od mora sa prirútil mohutný tajfún

TOKIO / Po hurikáne Dorian, udrel, tentoraz na Japonsko, veľmi silný tajfún Fasai. Od mora sa prirútil na Tokio, ktoré hlási už 3 obete a približne 40 zranených. V čase príchodu búrky, ktorej rýchlosť vetra dosahovala až 216 kilometrov za hodinu, boli v japonskom hlavnom meste aj slovenskí študenti. Pre živel sa nemohli dostať na letisko a zmeškali let domov.

930 tisíc domácností bez prúdu, zaliate vozovky, kolaps železničnej dopravy a 160 zrušených letov - aj takto v praxi vyzeral úder tajfúnu Fasai, ktorý sa prirútil do Tokia. Jeden z najsilnejších tajfúnov za posledné roky strhával fasády, dopravné značky aj stromy a dokonca prevracal nákladné autá. 50-ročnú ženu zasiahol na ulici s takým poryvom, že svojím zraneniam podľahla po prevoze do nemocnice. Úrady už pred príchodom z bezpečnostných dôvodov uzavreli školy a úrady.

V Tokiu sa v čase príchodu tajfúnu nachádzala aj hudobná skupina slovenských stredoškolákov. Na letisko sa im pre živel načas nepodarilo dostať."Náš zbor Cantica Nova uviazol bol na týždennom turné v Tokiu, kde sme mali tri koncerty. Práve včera boli ohlásení výstrahy pred tajfúnom, ktorý podľa miestnych bol jeden z najsilnejších za posledné roky," uviedol pre noviny.sk dirigent súbpru Gabriel Kalapoš. 

Členovia zboru tajfún prežili v poriadku. Zmeškali ale let do Viedne o niekoľko hodín. Teraz sa momentálne nachádzajú na letisku v Tokiu, kde čakajú, čo sa bude diať ďalej. "Boli zaplavené diaľnice, boli popadané stromy," hovorí Kalapoš. 

Zástupcovia súboru zatiaľ nenašli žiadne riešenie. "Centrála Austrian Airlines to rieši, volali sme aj na slovenské veľvyslanectvo v Tokiu, tak uvidíme, čo a ako. Nemáme ešte riešenie, ale cestovná agentúra, cez ktorú sme to vybavovali to rieši," dodal dirigent. 

Podľa jeho slov je na letisku chaos a veľa ľudí. 37 detí a 6 dospelí strávia najbližšiu noc na letisku. "Obchody sú už zatvorené, ľudia zháňajú jedlo, tyčinky, colové nápoje. Spí sa po zemi, kade tade," dodáva Kalapoš. Slovákom pomáha s návratom aj ambasáda.

Členov súboru to, že uviazli na letisku neodrádza a takto sa na letisku zabávajú. Po svojom vystúpení si vyslúžili potlesk. 

​Tokijskou metropolitnou oblasťou sa v pondelok ráno prehnal tajfún Faxai, ktorý narušil dopravu, spôsobil škody a výpadky elektriny. Ako informoval hovorca vlády Jošihide Suga, vyžiadal si tiež jedného mŕtveho. Najmenej 30 ľudí utrpelo v prefektúrach Čiba, Kanagawa a Šizuoka zranenia, píše tlačová agentúra Kyodo.

V dôsledku tajfúnu pozastavili prevádzku železníc i metra a tokijské letiská tiež zrušili lety. Faxai, ktorý sprevádzal silný vietor a prudký dážď, si tiež vyžiadal škody spôsobené padajúcimi stromami či letiacimi predmetmi, povedal Suga. Ako tiež uviedol, bez elektriny skončilo približne 900-tisíc odberateľov.

Japonská meteorologická agentúra informovala, že sa tajfún ešte ráno presunul nad Tichý oceán, pričom pevninu opustil severovýchodne od Tokia. Sprevádzal ho pritom vietor s rýchlosťou 40 metrov za sekundu, pričom v nárazoch dosahoval až 55 metrov za sekundu. Agentúra zároveň varovala pred zosuvmi pôdy a záplavami, ktoré by sa mohli objaviť po silnom daždi. Kyodo informovala, že za uplynulých 24 hodín v meste Izu v prefektúre Šizuoka napadalo viac ako 440 milimetrov zrážok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy