Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegriniho ani na druhý pokus neodvolávali. Opozícia hovorí o marení činnosti opozície
Zdielať na

Pellegriniho ani na druhý pokus neodvolávali. Opozícia hovorí o marení činnosti opozície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ani na druhý pokus druhého dňa nebola Národná rada SR uznášaniaschopná, čo znamená, že sa ani na druhý deň nekoná odvolávanie Petra Pellegriniho. Na poslaneckom grémiu sa poslanci dohodli, že tento bod programu bude zaradený ako posledný bod nasledujúcej schôdze NR SR, ktorá začína v utorok.

Hnutie OĽANO v svojom stanovisku uvádza, že považuje konanie premiéra Petra Pellegriniho a koaličných poslancov za zbabelé a za marenie kontrolnej činnosti parlamentu. To je podľa lídra hnutia Igora Matoviča v rozpore s demokratickými princípmi a s Ústavou Slovenskej republiky. "Peter Pellegrini v panickom strachu pred pravdou sa správa horšie ako Vladimír Mečiar. Po tom, čo sa dokázalo prepojenie vlády s mafiou, bráni parlamentu, aby ho mohol odvolávať. Znemožňuje tak prácu opozície, ktorej hlavnou úlohou je kontrola vládnej väčšiny," uviedol po prvom hlasovaní predseda hnutia OĽANO Igor Matovič.

Pozrite si ako sa prezentovali poslanci v NR SR pri pondelkovej schôdzi/ prvý pokus 

Pozrite si ako sa prezentovali poslanci v NR SR pri pondelkovej schôdzi/ druhý pokus 

Opoziční poslanci potrebovali na otvorenie mimoriadnej schôdze dohromady 76 hlasov. Koalícii vyčítajú, že im neposkytli svojich poslancov, aby mohli schôdzu regulérne otvoriť. "Ak by sme zabezpečili úplne všetkých, tak máme 70. A či plus 3,4,5 je stále aj 75 menej ako 76. Peter Pellegrini je zbabelec, správal sa tak dva krát v piatok, dnes znova dvakrát," uviedol líder Hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Predseda parlamentu Andrej Danko bol pri hodnotení otvárania mimoriadnej schôdze konkrétny a ukazoval na opozičníkov, ktorí sa podpísali pod jej návrh. "Boris Kollár a pán Sloboda, dnes tu mali byť. Vďaka nim sa táto schôdza nekoná," uviedol Danko s tým, že ak by v parlamente sedeli, potrebné hlasy na otvorenie schôdze by opozícii dali.

"Boris Kollár je momentálne v zahraničí, kde nakrúca reláciu Modré z neba, kde pomáha žene, ktorá má znetvorenú tvár s plastickými operáciami, čiže na toto sa vyhovára Andrej Danko," povedal Kollárov spolustranník Peter Pčolinský. "Som presvedčený, že ľudia si urobia svoj vlastný názor a ja neprestanem robiť charitu, aj keď sa pán Danko postaví na hlavu a bude kývať ušami," reagoval aj Boris Kollár.

Druhý z označených previnilcov, poslanec SaS Vladimír Sloboda do parlamentu nakoniec, aj keď neskoro, predsa len prišiel.
Sypal si popol na hlavu. "Ma to mrzí, že som prišiel neskoro na schôdzu. Bohužiaľ spoľahol som sa na Národného prepravcu, ktorého pán Danko tak chváli. Meškali sme trištvrte hodinu. Mal som ísť radšej autom, je to určite spoľahlivejšie ako Národný prepravca," povedal Vladimír Sloboda.

V piatok sa mimoriadnu schôdzu ani na dvakrát predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi nepodarilo otvoriť. Prezentovalo sa menej než 70 poslancov, pričom na otvorenie schôdze je potrebných 76 prítomných. Predseda vlády i šéf parlamentu v piatok vyzvali opozíciu, aby sa v pondelok zúčastnila na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu premiéra. "Ctím si parlament. Odvolávanie predsedu vlády je právom opozície, ale patrí aj k najvýznamnejším počinom, ktoré môže opozícia voči premiérovi spraviť. Preto by som očakával, že tak budú k tomu aj pristupovať," povedal Pellegrini s tým, že on sa odvolávania nebojí. Začiatok schôdze je naplánovaný na 13:00.

Podľa lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča je dôvodom mimoriadnej schôdze zbabelosť, s akou sa premiér Pellegrini postavil k odvolaniu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom. "Smer sa bojí schôdze," povedal v piatok Matovič s tým, že „koalícia poskytla opozícii tri hlasy na otvorenie schôdze". Podľa Matoviča sa neprezentoval ani jeden poslanec za Smer-SD. Zo Slovenskej národnej strany sa prezentoval len Andrej Danko a z tretej koaličnej strany Most-Híd Andrej Hrnčiar a Béla Bugár. "Ani jeden poslanec za Smer-SD sa neprezentoval a nebol de facto v práci. Na prezenčnú listinu sa však zapísali, aby dostali plat," dodal Matovič.

Štátna tajomníčka Monika Jankovská v utorok 3. septembra na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie. Tvrdí, že s Kočnerom nekomunikovala, ani ho nepozná a mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala, tak, ako dobrovoľne vydala všetky kódy k svojmu mobilu, keďže nemá čo tajiť. Celú komunikáciu s Kočnerom označila za "údajnú".

V piatok premiéra Pellegriniho neodvolávali. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy