Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bugár označil Kočnera za zlo, Danko priznal, že mu sľuboval modré z neba. Fico odmieta, že sa s ním stretol, tak ako znie v Threeme
Zdielať na

Bugár označil Kočnera za zlo, Danko priznal, že mu sľuboval modré z neba. Fico odmieta, že sa s ním stretol, tak ako znie v Threeme

Mariana Kočnera predviedli na nitriansku pobočku NAKA v utorok. Pozrite si archívnu reportáž

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Most-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii poprel, že by sa na Maldivách s Kočnerom dohadoval o postupe po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Kočnera vníma Bugár ako zlo a neželá si s ním byť spájaný. Naďalej trvá na tom, že sa s Kočnerom stretli a len sa pozdravili.

Informácie z údajnej komunikácie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej, v ktorej Kočner hovoril o stretnutí s Bélom Bugárom priniesol ako prvý portál Aktuality.sk.

"Kočnera považujem za zlo a naozaj vás prosím, aby ste ma s ním nespájali. Nepoznám ho, nestretával som sa s ním ako niektorí súčasní opoziční lídri. Áno, prvý a poslednýkrát som ho stretol na dovolenke na Maldivách, kde som bol so svojou manželkou a platil som ju ja o čom mám aj doklady na účte. Týždeň po dovolenke sa ma novinári pýtali, či som sa s ním stretol a povedal som, že áno, pozdravili sme sa," uviedol predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý niekoľkokrát zdôraznil, že si neželá byť spájaný s Kočnerom a narozdiel od neho nemá čo tajiť. "Dnes sa považuje za pravdu to, čo človek podozrivý z objednania vraždy a z falšovania listín píše svojej volavke. Tento človek niekoľkokrát klamal, a tak je to aj v mojom prípade. Ak je tento príbeh pravdivý, tak by výsledkom "nahučania do mňa" nebolo to, že Kočner dnes sedí, že v polícii došlo k zmene, že sa zmenila aj vláda," povedal Bugár.  

Kočner podľa Bugára nemohol zasiahnuť do rozhodnutia strany Most-Híd. "Ako mohol zasiahnuť do rozhodnutia, keď som ja sám nevedel, čo bude. Do noci sme rokovali, v tejto miestnosti sa prijímajú najdôležitejšie rozhodnutia," uviedol Bugár.  

Na otázku TV JOJ o tom, že po návrate z dovolenky vytiahol takzvanú tretiu vetu a zotrval tak v koalícii, odpovedal: "Fabulujete a dôrazne prosím, nespájajte ma s Kočnerom. Nepoznáte ako fungujú politické strany. Vy si myslíte, že Béla Bugár zavelí a celá politická strana rozhodne tak ako Bugár povie? Tu sa hlasuje, hlasovanie to ovplyvnilo. Ja som sa vrátil 9. a 12. v pondelok sme sa rozhodli. Ako teda mohol písať 15.?"

Podľa informácií Aktualít sa mal Kočner v komunikácii so Zsuzsovou chváliť tým, že komunikoval o vláde aj s Bélom Bugárom. S tým sa krátko po vražde stretli na Maldivách. Bugár po návrate z dovolenky priznal, že sa s Kočnerom stretol, no podľa jeho slov išlo o náhodu. Kočner v správach Alene Zsuzsovej tvrdí, že sa s Bugárom rozprával na spoločných raňajkách a dohodol si s ním aj poobedné stretnutie. 

Práve na tomto stretnutí sa mali rozprávať o kríze vo vláde. 13. marca potom Kočner písal Zsuzsovej, že si Bugár nechal zadné vrátka a že do neho "nahučal".

Most-Híd nakoniec koalíciu udržal po odchode Roberta Fica z kresla predsedu vlády. 

S Kočnerom som sa stretol len raz, v roku 2014, tvrdí Andrej Danko

"Viem, aké je nebezpečné, keď zo spisov unikajú veci, ktoré nesúvisia s prípadom. Nikdy nemôžete vedieť, kto o vás čo píše a nemôžete overiť autenticitu. Mrzí ma, že u niektorých politikov akceptujete, že ide o podvrh a iných spájate krížom krážom," povedal v úvode Andrej Danko s tým, že vzhľadom na to, že každá informácia súvisiaca s vraždou Jána Kuciaka je prijímaná citlivo, rozhodol sa objasniť niektoré skutočnosti.

Danko priznal, že sa v roku 2014 stretol s Marianom Kočnerom a komunikoval s ním asi dve hodiny. "Niekedy v roku 2012 - 2013 som sa stal predsedom SNS. Mal som množstvo ponúk a vyhrážok. Nebolo to ľahké a toto obdobie zasiahlo aj do môjho súkromia i do zdravia. V rokoch 2013 - 2014 ma kontaktovalo množstvo podnikateľov a podnikateliek. Okolo roku 2014 ma cez istých ľudí kontaktovali ľudia, ktorí mali záujem byť na kandidátskej listine. Kontaktoval ma tak aj Boris Kollár i Marián Kočner. Mal som s ním dvojhodinové stretnutie, kde mi sľuboval modré z neba. Od roku 2014 som nemal žiadne osobné stretnutie s Kočnerom. Vnímal som cez rôzne odkazy, že ma Kočner podceňuje. S Tóthom, s Andruskóm ani so Zsuzsovou som nijaké stretnutie nemal," povedal Danko. 

"Neviem prečo Marian Kočner vo svojom živote takéto veci robil, prečo potreboval takéto veci robiť. Možno to robil pre seba, ale sú indície, že to robil pre niekoho tretieho," uviedol Danko a odmietol, že by mu Peter Tóth písal prejav a nebol s ním ani v žiadnej internetovej ani telefonickej komunikácii. 

Pozrite si celé vyjadrenie Andreja Danka. 

Fico stretnutia odmieta

V stredu denník N zverejnil informácie, že Marian Kočner napísal Alene Zsuzsovej, že sa má stretnúť s Hranolom, z kontextu vyplývalo, že ide o Roberta Fica. Rovnako sa chválil tým, že Robert Kaliňák mu zachráni zaregistrovanie jeho pripravovanej politickej strany Cieľ. 

Robert Fico ale stretnutie absolútne odmieta. "Nikdy som sa nestretol s pánom Kočnerom v situácii, ktorú opisuje denník N," uviedol na tlačovej konferencii Robert Fico. Zverejnený prepis komunikácie označil za nedôveryhodný. "Ako ja môžem ovplyvniť, že sa o mne bavia dvaja ľudia?" opýtal sa Fico. 

"Stretnutia, ktoré opisuje denník N sa nikdy nestali," dodal 

Na otázku televízie JOJ, či sa s Kočnerom stretol za iných okolností, Fico odpovedal: "Určite sa to stalo, že som ho stretol na nejakom plese. Bol spoločenský aktívny človek. Kto nepoznal Mariana Kočnera?" 

Fico na dnešnej tlačovej konferencii taktiež povedal, že médiá a opozícia tvrdia, že Marian K. ovládol celú políciu. "Ja sa pýtam, ako to? Veď v roku 2017, keď som bol predsedom vlády, bol obvinený z dvoch ekonomických trestných činov a v roku 2018 sa dostal za mreže," zdôraznil Fico. Bývalý premiér to teda považuje za ďalší pokus zvaliť na Smer niečo, čo je maximálne nedôveryhodné. V tejto súvislosti sa obáva, že nastane situácia, keď zabijú nejakého politika. "A za to budú niesť zodpovednosť politici a médiá, ktoré v našej spoločnosti šíria nenávisť," domnieva sa Fico.

Vyzval preto ministerku vnútra Denisu Sakovú, predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, ktorého označil za svojho podriadeného v strane, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského, aby urobili poriadok, pokiaľ ide o orgány činné v trestnom konaní. Poslancov Národnej rady SR vyzval, aby zvolali zasadnutie brannobezpečnostného výboru, na ktorom by sa mali zaoberať situáciou, aby sa policajti a prokurátori nebáli prijímať také rozhodnutia, na základe ktorých by ich médiá kritizovali.

Pozrite si záznam z tlačovej konferencie:

Podľa zverejnených informácií odvolávajúcich sa na údajnú komunikáciu Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej mal Kočnerovi pomáhať aj Robert Kaliňák, a to konkrétne s registráciou jeho politickej strany. Kaliňák ale tieto informácie poprel. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy