Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zsuzsová vypovedala na NAKA v kauze nedovoleného ozbrojovania. Vinu odmieta
Zdielať na

Zsuzsová vypovedala na NAKA v kauze nedovoleného ozbrojovania. Vinu odmieta

NITRA / V sprievode policajnej eskorty priviezli vo štvrtok ráno na nitriansku pobočku NAKA obvinenú Alenu Zsuzsovú. Podľa informácií TV JOJ vypovedala vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Podľa slov jej obhajcu sa cíti byť nevinná.

Alenu Zsuzovú priviezli na výsluch krátko po ôsmej hodine ráno. Potom, čo vystúpila z auta, do budovy rýchlo vbehla, aby bola čo najmenej na očiach. Právnik Zsuzsovej Ján Neszméry potvrdil, že sa štvrtkový výsluch jeho klientky týkal nedovoleného ozbrojovania. Vyšetrovateľ NAKA výsluch začal o deviatej a trval približne hodinu a pol.  

Ako sa vyjadril jej obhajca Neszméry, Zsuzsová na výsluchu povedala, že sa cíti nevinná. Voči obvineniu jeho klientky podali sťažnosť.  V prípade sa ešte čaká na znalecké posudky.  Alena si pri odchode zakrývala tvár papiermi. Na pohľad však pôsobila strhane, tento krát nebolo ani nalíčená, ako pri vypočúvaniach v minulosti.

​V stredu 14. augusta vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú z objednávky a prípravy úkladných vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Všetci sú už obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

​Prípad príprav vrážd prokurátorov a Lipšica pôvodne vyšetroval ten istý tím ako vraždu Kuciaka, neskôr však prešiel pod policajnú inšpekciu. Dôvodom bolo podozrenie, že minimálne jeden z nich bol lustrovaný v policajných databázach. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roku uviedol, že podrobnosti, aké boli získané o potenciálnych obetiach, mohli byť získané len lustrovaním. V prípade Žilinku boli informácie podľa Čižnára "až hrozivo detailné".

​Prekazená vražda

Informáciu o tom, že sa Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová pokúsili zavraždiť prokurátora  a vtedajšieho 1.námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho priniesla televízia JOJ v októbri 2018. Stalo sa tak počas akcie News. Plánovaná vražda mala mať podobný priebeh ako vražda Jána Kuciaka. Následne na to prenikli na verejnosť informácie, že Zsuzsová, Szabó, Andruskó a Marček chceli zabiť aj prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. 

Policajti počas razie s krycím názvom Virtuóz vykonali prehliadku v dome 33 -ročného Dávida Sz. Ten mal podľa informácií TV JOJ od zimy 2017 do leta 2018 zabezpečiť dva samopaly pre vo štvrtok zadržaného a obvineného Adama H. Ten ich mal ďalej posunúť po 2500 eur už obvineným Zoltánovi Andruskóovi a Miroslavovi Marčekovi. Alena Zsuzsová v tomto prípade opäť vystupovala ako sprostredkovateľka objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

Policajná akcia Virtuóz

Zbrane a aj väčší počet nábojov zaistili policajti už minulý rok, koncom septembra počas policajnej razie v dome u obvineného Miroslava Marčeka. Okrem Zsuzsovej teda čelia obvineniu z rovnakej veci aj Tomáš Szabo, Zoltán Andruskó a ďalší dvaja ľudia. "Policajti NAKA vykonali v dňoch 25.-26-07.2019 realizáciu PA Virtuóz, počas ktorej boli zadržané dve podozrivé osoby a toho času sa vykonávajú zaisťovacie úkony. V uvedenej trestnej veci bolo dňa 26.07.2019 na základe vyhodnotenia dôkaznej situácie vznesené obvinenie piatim osobám: Tomáš Sz., Alena Zs., Zoltán A., Adam H. a Dávid Sz. za spáchanie zločinu Nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, z ktorých tri osoby sa toho času nachádzajú vo výkone väzby v inej trestnej veci," uvádza sa v stanovisku polície, ktoré publikovali na sociálnej sieti.  

Dávida SZ. o pár dní na to súd poslal do väzby. Podľa zdroja televízie JOJ sa k činu aj priznal. 

O nových obvineniach z prípravy vrážd, ktoré majú na krku Szabó, Andruskó, Mraček a Zsuzsová sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy