Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočner sa Zsuzsovej chválil kontaktom s Ficom. Kaliňák mu mal vybaviť registráciu strany
Zdielať na

Kočner sa Zsuzsovej chválil kontaktom s Ficom. Kaliňák mu mal vybaviť registráciu strany

BRATISLAVA / Marián Kočner sa Alene Zsuzsovej chválil stretnutiami s Robertom Ficom a telefonátom s Robertom Kaliňákom. Vyplýva to z ich údajnej komunikácie cez mobilnú aplikáciu. Kočner a Zsuzsová sa vraj snažili založiť politickú stranu a chceli pritom využiť aj bývalého ministra vnútra.

Údajnú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou zverejnil Denník N.

Mali to byť najbližší Kočnerovi ľudia, ktorí sa mu snažili pomôcť dostať do politiky. Na listine politických strán možno už v najbližších parlamentných voľbách mala byť jeho strana Cieľ. Tú mal v prípravnom výbore zakladať niekdajší Kočnerov priateľ Peter Tóth s manželkou a s Tóthovou známou Alexandrou. Podľa údajnej komunikácie mala Kočnerovi zháňať potrebné podpisy pre jej registráciu Alena Zsuzsová. Práve podpisy sa mali stať ústredným problémom, pre ktorý na ministerstve vnútra Kočnerovi stranu odmietli zaregistrovať.

Do hry mal v tejto chvíli vstúpiť vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, o ktorom v údajnej komunikácii Kočner Zsuzsovej tvrdil, že s ním komunikuje a že to vybaví. To sa ale nestalo. Stranu Cieľ sa nikdy nepodarilo zaregistrovať. Exminister vnútra sa odvoláva práve na to. Tvrdí, že s Kočnerom nijak nekomunikoval. "Tu zase chce niekto naznačiť nejakú vybavovaciu komunikáciu a potom sa zistí, že jeho strana nebola zaregistrovaná. Tak ja som ani nevedel, že sa taká strana registrovala. Keď to chcem odľahčiť, tak poviem, že na základe toho sa mi ani nedovolal," povedal Kaliňák. 

Kaliňák navyše hovorí, že správy Kočnera mohli byť len akýmsi zvyšovaním si osobného kreditu pred Zsuzsovou. Tú istú argumentáciu používa aj hovorca predsedu Smeru-SD. Aj jeho meno sa totiž objavilo v aktuálnych údajných prepisoch. Kočner v nich podľa kontextu Róberta Fica nazýva Hranolom. Tvrdí, že mu zachraňuje stranu. Iniciály RF sa mali navyše v nedávnej minulosti objaviť aj v takzvaných motákoch, ktoré mal Kočner posielať spoza mreží. "Strana Smer-SD sa k tejto veci aktuálne nebude vyjadrovať," povedal hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

Počuť sa už v stredu nechala prezidentka Čaputová, ktorá o údajnej komunikácii Mariana Kočnera hovorí ako o výsmechu spravodlivosti. Podľa prezidentky Čaputovej práve zverejnená komunikácia dokazuje, aké trhliny má v súčasnosti slovenská justícia. "Tieto spôsoby musia definitívne odísť do minulosti a spravodlivosť nikdy nesmie byť predmetom obchodu a nesmie byť tovarom," povedala prezidentka. 

Denník N hovorí o 600 stranách komunikácie. Zo zverejnenej časti má vyplývať, že rozhovory s Kočnerom a Zsuzsovou sa týkali napríklad narážok na vládu, na taliansku mafiu, týkali sa aj samotnej vraždy novinára a jeho snúbenice i toho, čo spôsobila v štáte. Forma akou spolu aktéri rozhovor viedli obsahovala cynické až zvrátené poznámky. V jednej zo správ, ktoré si dvojica vymenila po vražde novinára Jána Kuciaka, sa mal Kočner dokonca vyjadriť, že zavraždený novinár sa može stať patrónom novinárov, pretože v sebe už patrón má. Denník časť prepisov zverejnil so súhlasom Zlatice Kušnírovej. "Prvé čo mi napadlo, boli pocity rodičov zosnulých mladých ľudí, ktorí keď si toto prečítajú, v tomto kontexte to musí byť ešte mrazivejšie," uviedla prezidentka Čaputová.

Kočner bol v utorok vypovedať. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy