Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kňaz roky čelil obžalobe zo zneužívania dievčaťa. Okresný súd ho oslobodil, ale pred senát sa postaví znova
Zdielať na

Kňaz roky čelil obžalobe zo zneužívania dievčaťa. Okresný súd ho oslobodil, ale pred senát sa postaví znova

HUMENNÉ / Rímsko-katolícky kňaz (52) z východného Slovenska roky čelil obžalobe zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa. Minulý rok ho Okresný súd spod obžaloby oslobodil. Teraz sa však pred senát postaví znova.

V septembri minulého roka senát 52-ročného bývalého kňaza spod obžaloby oslobodil. Obhajkyňa obžalovaného zdôrazňovala, že priame dôkazy o údajnom zneužívaní neexistujú a sudca vysvetlil, že verdikt nemôžu postaviť na dohadoch.

Údajná obeť tvrdí, že ku skutku malo dôjsť, keď mala 12 rokov. Bývalý kňaz obžalovaný zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania vinu popiera. Podľa predsedu senátu je to tvrdenie proti tvrdeniu. "Nebol jediný priamy dôkaz, nehovorím o následkoch, to znamená o násilí zo strany obžalovaného," vraví predseda senátu. 

"Vzťah medzi nimi je naďalej dobrý, poškodená ho navštevuje, on sa stretáva so svojím synom," uviedla obhajkyňa obžalovaného Jana Čepčeková. Po vynesení rozsudku sa na mieste odvolala prokurátorka. Odvolací senát Krajského súdu v Prešove verdikt zrušil. A to v celom rozsahu.

Vec vrátil na okresný súd, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Bývalý kňaz sa tak pred súdom bude zodpovedať znova. "Odvolací senát vyslovil, že závery prvostupňového súdu sú minimálne predčasné, pretože nemajú základ v riadnom objasnení všetkých pre posúdenie veci dôležitých okolností," informovala hovorkyňa súdov Ivana Petrufová. 

"Dvanásť rokov je dlhá doba, je to ťažko dokázateľné. A som veľmi prekvapená, že tie, čo chodili ku mne na faru klamali na tom súde. Trvám na tom, že sa to stalo," vraví poškodená Lenka. Obvineniam zo zneužívania už raz muž čelil. Vtedy ešte ako kňaz skončil vo väzbe. Napokon ho spod obžaloby oslobodili. Pred siedmimi rokmi ho ako kňaza suspendovali a vatikánsky cirkevno-súdny proces ho uznal vinným. Dostal jeden z najprísnejších trestov.

"Predstavuje pozbavenie úradu a výkon kňazskej služby má zakázaný," potvrdil hovorca košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian. Termín opätovného prejednávania veci zatiaľ stanovený nie je.

Pozrite si reportáž o podobnom prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy