Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Szabó, Andruskó, Marček a Zsuzsová majú na krku ďalšie obvinenie
Zdielať na

Szabó, Andruskó, Marček a Zsuzsová majú na krku ďalšie obvinenie

V malej obci neďaleko Nitry koncom júla prebehla policajná razia Virtuóz , ktorá súvisí s prípadom Kuciak. Pozrite si archívnu reportáž:

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú z objednávky a prípravy úkladných vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. Všetci sú už obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

O obvinení informovalo ministerstvo vnútra. Advokát Aleny Zsuzsovej pre televíziu JOJ uviedol, že o obvinení zatiaľ nevie. Úrad špeciálnej prokuratúry sa k veci zatiaľ nevyjadruje.

"Dnes t. j. 14.8. 2019 som bol orgánmi činnými v trestnom konaní upovedomený o vydaní uznesenia o vznesení obvinenia štyrom osobám pre konkrétny skutok. Obsah rozhodnutia vyšetrovateľa policajného zboru nepoznám. S odstupom času sa potvrdzujú informácie, ktoré som už uviedol na tlačovej besede v januári 2019 a to, že príprava mojej vraždy môže súvisieť s výkonom funkcie prokurátora," uviedol pre TV JOJ prokurátor Peter Šufliarsky. 

​Prípad príprav vrážd prokurátorov a Lipšica pôvodne vyšetroval ten istý tím ako vraždu Kuciaka, neskôr však prešiel pod policajnú inšpekciu. Dôvodom bolo podozrenie, že minimálne jeden z nich bol lustrovaný v policajných databázach. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roku uviedol, že podrobnosti, aké boli získané o potenciálnych obetiach, mohli byť získané len lustrovaním. V prípade Žilinku boli informácie podľa Čižnára "až hrozivo detailné"

Žilinka verí v spravodlivosť 

Prokurátor Maroš Žilinka, ktorý mal byť jeden z obetí pripravovanej vraždy je rád, že vo vyšetrovaní nastal posun a verí v spravodlivosť. "Ja samozrejme spis nepoznám, ale som presvedčený, že ak vyšetrovateľ rozhodol o vznesení obvinenia, musel mať dostatok dôkazov," vraví v rozhovore pre TV JOJ. 

Žilina potvrdil, že v danej veci ho vypočúvali dvakrát a vyjadroval sa aj k možným motívom jeho likvidácie a okolnostiam jeho života v čase plánovania vraždy. "Ja som presvedčený, že zadanie mojej fyzickej likvidácie súviselo výlučne s mojou prácou. Tých prípadov je viac a týkali sa jednej osoby," povedal Žilinka, ale odmietol bližšie špecifikovať meno tej osoby. 

Vyjadril sa aj k obdobiu sledovania. "V čase, keď mala byť zadaná objednávka mojej likvidácie, ja som si nič špecifického v mojom živote nevšimol. Až spätne som si dával do súvisu niektoré okolnosti a taká jedna sa mi vynorila dosť výrazne a síce, že  práve v tom období z motorového vozidla, na ktorom jazdím, boli z predného kolesa  odcudzené štyri šróby z piatich," dodal. 

Je verejne známe, že Žilinka dozoroval 4 veľké kauzy Mariána Kočnera. A práve jeho vyšetrovací tím označil za objednávateľa vraždy Jána Kuciaka. A to u tých istých ľudí, ktorí sú dnes obvinení, že chceli zavraždiť aj Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. 

​Lipšic nie je prekvapený

To, že štyroch ľudí obvinili, Daniela Lipšica neprekvapilo. Podľa neho je to desivá správa o stave tejto krajiny. "Ak si biele goliere, sú v takom stave a v takom rozpoložení, že sa domnievajú, že si môžu svoju beztrestnosť dlhodobo zabezpečiť aj vraždami ľudí," povedal. Aj Lipšic v rozhovore pre Televíziu JOJ spomenul meno Kočner. Aj keď jeho priamemu obvineniu sa vyhol.

Je presvedčený, že sa to číslom štyri nekončí: "Ani jedna z týchto osôb nemala vlastnú motiváciu na prípravu týchto troch vrážd. Takú motiváciu mala iná osoba, alebo osoby."

Prípad rieši aj inšpekcia 

"Preverujeme všetky osoby, ktoré by mohli mať záujem na smrti týchto troch poškodených. Nie je vylúčené, že sú to tie isté osoby, ktoré mali záujem na smrti Jána Kuciaka," povedal ešte vo februári na tlačovej konferencii Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Ak by sa aj ukázalo, že ide o presne tú istú skupinu na čele s Kočnerom, stále to nemusí byť všetko.

Prípad totiž rieši policajná inšpekcia. Dôvodom je podozrenie, že pri získavaní informácií o obetiach pomáhal aj niekto z polície. "Podrobnosti vám povedať nemôžem, ale hovorím, napríklad u pána Žilinku tie informácie boli až, až hrozivo ... hrozivo detailné," vyjadril sa vtedy Čižnár. Dokonca až natoľko, že ich podľa generálneho prokurátora nebolo možné získať bez nadpráce niekoho z polície. 

Prekazená vražda

Informáciu o tom, že sa Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová pokúsili zavraždiť prokurátora  a vtedajšieho 1.námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho priniesla televízia JOJ v októbri 2018. Stalo sa tak počas akcie News. Plánovaná vražda mala mať podobný priebeh ako vražda Jána Kuciaka. Následne na to prenikli na verejnosť informácie, že Zsuzsová, Szabó, Andruskó a Marček chceli zabiť aj prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. 

Obvinení si na vraždu dvoch prokurátorov a advokáta mali zaobstarať zbrane na južnom Slovensku. Preukázala to policajná akcia Virtuóz. Podľa informácií TV JOJ mali za samopaly zaplatiť päť tisíc eur. Podľa našich zistení Zoltánovi Andruskóovi dodali zbrane Adam H. a David Sz. z Veľkého Cetína. Práve týchto dvoch mužov zadržala polícia pri akcii s názvom Virtuóz. Ide o samopaly vzor Škorpión 61 aj s tlmičmi. 

Davida Sz, zobrali koncom júla do väzby. Dávid sa ale odvolal. "Súd v plnom rozsahu vyhovel návrhu prokuratúry, zobral obvineného do väzby, z dôvodu kolúznej a preventívnej väzby, prokuratúra sa vzdala práva podať sťažnosť, obvinený podal sťažnosť," potvrdil prokurátor špeciálnej prokuratúry. 

​K samopalom sa priznáva Miroslav Marček, ktorý sa priznáva, že zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Marček začal spolupracovať s políciou a o samopaloch vyšetrovateľovi podrobne porozprával na výsluchu dňa 11.4.2019.

Marček dva samopaly vzor 61 škorpión dobrovoľne odovzdal polícii v deň pri jeho zadržaní v Kolárove počas domovej prehliadke. Marček mal o dvoch samopaloch začať hovoriť približne takto: "Tieto dva samopaly som mal u seba doma asi od augusta 2018. Dal mi ich Zoltán Andruskó. Pôvodne mali byť použité na prácu na pána Žilinku, ale nefungovali".

​​Oba samopaly mali byť podľa zistení polície financované peniazmi, ktoré mala údajnému sprostredkovateľovi vraždy poskytnúť údajná objednávateľka vraždy novinára a jeho snúbenice, Alena Zsuzsová. Polícia v tomto prípade vzniesla obvinenie Alene Zsuszovej aj Zoltánovi Andruskóovi pre nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Samopaly mali byť použité na vraždu prokurátorov, pri skúšaní sa zasekávali. TV JOJ už informovala o tom, že oba samopaly mal od Andruskóa získať údajný strelec na novinára a jeho snúbenicu, Miroslav Marček. Ten ich polícii osobne dobrovoľne odovzdal 27.9.218. V deň, keď ho polícia zaistila v dome v Kolárove.

Peter Šufliarsky do nedávna pôsobil ako 1. námestník generálnej prokuratúry. Miesto ho stála sms komunikácia s obvineným Marianom Kočnerom. Nedávno napísali rodičia Petra Šufliarskeho list Zlatici Kušnírovej. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy