Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cisterna vyletela z cesty a valcovala všetko, vrátane vagónov Košickej historickej železničky
Zdielať na

Cisterna vyletela z cesty a valcovala všetko, vrátane vagónov Košickej historickej železničky

KOŠICE / Košická historická železnička, ktorá patrí medzi najväčšie tamojšie atrakcie, dnes nadránom dostala krutú ranu. Ľudia sa na nej zrejme tak skoro voziť nebudú. Príčinou je nešťastná nehoda cisterny, ktorá nemala so železnicou nič spoločné. Vyletela z blízkej cesty a valcovala všetko, vrátane vláčikov.

Upršané ráno a dráma, ktorá sa odohrala na mokrej ceste. Jeden osudný okamih a trojročná namáhavá práca zanietencov na Košickej historickej železničke vyšla navnivoč. Vodič cisterny dostal údajne šmyk a prevrátil sa priamo na historické vozne. "Zrazu nastal obrovský rachot a videli sme, ako sa nám naklonili vagóny," uviedol Jakub Pohly, sprievodca Košickej detskej historickej železničky. 

​Práve pred týždňom slávnostne uviedli do prevádzky vozeň zo 70. rokov, ktorý pracne reštaurovali a v sekunde bolo po radosti nielen detí, ale aj tých, ktorí na vláčiku dreli dni a noci. "V tom čase sa tu nenachádzali žiadny cestujúci, lebo kvôli počasiu sme mali taký slabší deň," informoval Jakub Pohly. TO bol jeden zo šťastnejších faktov nehody, ale prevádzkovateľom zostali oči pre plač. Zničený je aj veľmi vzácny 133-ročný vozeň. "Ak náhodou došlo k poškodeniu rámov na niektorom z nich, tak je fatálna škoda," podotkol Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice. 

Vozne boli zaparkované na vedľajšej odstavnej koľaji. Cisterna naplnená vodou mala až takú silu, že posunula časť koľajníc. Podľa predbežných meraní by mala byť hlavná trasa v poriadku. "Ja som sľúbil aj prevádzkovateľovi, že urobíme všetko pre to, aby sme čo najskôr pomohli obnoviť trať, aby turisti, Košičania si mohli túto trať užívať," povedal Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice. "Môžeme s určitosťou povedať, že ani jeden z vagónov sa tento rok do prevádzky nedostane," dodal Ľubomír Lehotský.

Nádherný vagón už deťom túto sezónu radosť neurobí. Prevádzkovatelia veria, že ho budú môcť opraviť z poistky vinníka. "Škoda sa môže šplhať nad 100-tisíc eur. Je absolútne nereálne, aby sme my vyfinancovali z našich vlastných zdrojov," povedal predseda OZ Detská železnica Košice. Zároveň ale žiadajú kompetentných, aby začali konať a predišli takýmto nešťastiam. "V tomto údolí sú tak často dopravné nehody a nechápem že to nikto nerieši," dodal Ľubomír Lehotský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy