Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAKA zastavila vyšetrovanie kauzy možnej manipulácie prideľovania spisov na Najvyššom súde
Zdielať na

NAKA zastavila vyšetrovanie kauzy možnej manipulácie prideľovania spisov na Najvyššom súde

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zastavila trestné stíhanie v kauze údajnej manipulácie prideľovania spisov na Najvyššom súde SR. Ako v tejto súvislosti na tlačovej besede uviedla predsedníčka NS SR Daniela Švecová, súd poskytol NAKA v tomto prípade maximálnu súčinnosť. Téme sa venuje TV JOJ už od apríla.

"Akýkoľvek iný výsledok by bol pre mňa nepredstaviteľný a bol by tvrdou ranou pre justíciu," uviedla Švecová s tým, že vyšetrovanie prípadu bolo ukončené v júli tohto roku.

NAKA prijala v tomto prípade viaceré trestné oznámenia začiatkom roku 2018. Podnet na začatie trestného stíhania podala v tejto veci na Generálnu prokuratúru SR aj samotná Švecová. "Všetky veci sme vytiahli z archívnu a sme ich fyzicky preskúmali. Na základe toho sme dospeli k záveru, že k ničomu takému nedošlo," dodala.

V tomto roku zase podozrenia z manipulácie prideľovania konkrétnych spisov vyjadrila Aliancia Fair-play. Podľa Švecovej sa ani tieto nepotvrdili. "V tejto veci sme mali od začiatku istotu, že senáty boli určené zákonným spôsobom," povedala Švecová s tým, že všetky spisové značky, na ktoré aliancia poukazovala, boli preverené.

​O možnej manipulácii prideľovania spisov na najvyššom súde hovoril v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka aj publicista Radovan Bránik. "Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatku rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," povedal vtedy.

Súdnictvu na Slovensku pritom dôverujú len 2 z troch Slovákov. "Tá dôvera je tu naozaj mizivá, ale potom je tu kategória skôr dôveruje a tam je 30 percent Slovákov," priznáva Švecová. "Tie čísla sú trošku lepšie ako v minulosti, ale zároveň sú stále kriticky nízke. Nevyriešené kauzy, nevyvodená zodpovednosť, neskoro poskytovaná spravodlivosť, ktorá už vlastne ani nie je spravodlivosťou. Toto všetko sú faktory, pre ktoré verejnosť sudcovia neveria sudcom, politikom, prokurátorom," vyjadrila sa k tomu aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy