Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Júnová schôdza výborov NR SR: Na stole povinná predškolská dochádzka, črtá sa aj nový podpredseda
Zdielať na

Júnová schôdza výborov NR SR: Na stole povinná predškolská dochádzka, črtá sa aj nový podpredseda

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok sa pomaly opäť rozbieha aj parlamentný život. Pred prázdninovou schôdzou parlamentu rokovalo hneď niekoľko výborov. Povinnej predškolskej dochádzke sa venoval výbor pre vzdelávanie.

Zákon o povinnej predškolskej dochádzke detí od piatich rokov na minulej schôdzi koalícia schválila aj napriek výhradám vo vlastných radoch. Dnes je už viac ako zrejmé, že bude platiť až od roku 2021. Kapacitne totižto vzniká problém pokryť takýto nápor detí.

Dnešné mestá a obce majú problém naplniť tento dopyt, keďže kapacity kapacity materských škôl na tento účel nestačia. Pravdepodobné vraj je, že sa zákon bude prekladať až na septembrovú schôdzu parlamentu, oficiálne to však nie je. 

Parlament bude mať nového podpredsedu 

Ďalšou novinkou je skutočnosť, že by Národná rada Slovenskej republiky mala mať nového podpredsedu - Ľubomíra Galka. Strana SaS Galka odporučila po tom, čo Lucia Ďuriš Nicholsonová odchádza do Európskeho parlamentu.

Jeho nominácia ešte podlieha schváleniu parlamentu. To by mohlo byť trochu problematickejšie vzhľadom k nie príliš vrúcnym vzťahom poslanca Galka so zástupcami koalície. 

Nadchádzajúca parlamentná schôdza bude obsahovať mnohé body aj v rámci sociálneho balíčka, nie všetky však majú finálnu podobu na predloženie, ešte vždy je otvorená aj otázka zníženia DPH na potraviny. 

Fico stále hľadá byt. Nechcem, aby ste ma dusili vo vlastnej šťave, tvrdí. Viac tu: 

Súvisiace články