Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Voči vyjadreniam poslanca Blahu sa ohradila nielen opozícia, ale aj koaliční poslanci
Zdielať na

Voči vyjadreniam poslanca Blahu sa ohradila nielen opozícia, ale aj koaliční poslanci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer Robert Fico stále trvá na tom, že najbližšie parlamentné voľby ide opäť vyhrať. Dnes to uviedol v diskusnej relácii v TA3. Okrem toho sa zastal poslanca Ľuboša Blahu, ktorého verejne skritizoval premiér Pellegrini za statusy na sociálnej sieti. Fico tvrdí, že ho nezaujímajú slovné prestrelky, ale smerovanie krajiny.

"Ak niekto má taký zásadný problém, že úniu nazve bandou lúzrov, že je to absolútne antiľudská, antisociálna a neviem aká vec. Tak potom treba fakt zvážiť, či človek chce zostať v európskom výbore pre európske záležitosti," tvrdil ešte vo štvrtok predseda vlády Peter Pellegrini. 

Na našu kameru už ale Robert Fico o tom hovoriť nechcel. "To nie sú žiadne témy," odpovedal. Detailnejší bol podpredseda vlády Richard Raši. "Ja som sa pána predsedu Blahu pýtal, čo ho teda viedlo k tomuto expresívnemu vyjadrovaniu. Povedal, že to bola istá hyperbola prehnania a bola to jeho reakcia na kontrakt MZV s jedným z webových portálov, ktorý teda naozaj nás nešetrí," dodal Raši. 

V prospech vyjadrení Ľuboša Blahu na sociálnych sieťach, okrem premiéra, nehovorí ani koaličná strana Most -Híd. Podľa Andreja Hrnčiara majú jasne zadefinované pro-európske a euro-atlantické postoje. Okrem toho tvrdí, že on sám by si taký status nikdy nedovolil napísať. "My sa stotožňujeme s názorom pána premiéra Pellegriniho, ktorý skritizoval pána Blahu. Pred eurovoľbami by si každý politik vládnej koalície mal dávať pozor, čo rozpráva," myslí si Hrnčiar. 

V hre je totiž podľa neho aj dosiahnutie väčšej účasti v eurovoľbách, ale aj zvolenie pro-európsky orientovaných poslancov. A s tým sa stotožňuje aj Richard Raši. "Aby sa čo najmenej euroskeptických strán dostalo do parlamentu, lebo to môže zastaviť celú Európsku úniu a my sme naozaj na EÚ bytostne závislí," dopĺňa Raši. 

Vyjadrenia poslanca Blahu tvrdo kritizuje aj opozícia

"Toto je typická extrémistická strana, jeden hovorí tak, druhý čihí, druhý hotá a potom to už len zachraňujú. Jeden je proti únii , další to ťahá do Ruska," hovorí predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. 

Poslanec Galko zo strany SaS je presvedčený, že "Smer je určitým spôsobom v rozklade. Kritika toho poslanca, ktorého meno sa nevyslovuje, je čistý marketing pána Pellegriniho. Myslím si, že pán Pellegrini nakoniec zrazí opätky, Robert Fico ho uprace." Richard Raši ale problémy v strane odmieta. "Z môjho pohľadu je situácia stabilizovaná a k nejakým prevratom ani prevratným zmenám neprichádza," verí Raši. 

Téma ochranky Roberta Fica

A stále rezonuje aj téma ohľadom ochranky expremiéra Roberta Fica. Služby štátnych ochrankárov totiž využíva takmer o rok dlhšie ako je štandardné. Podľa koalície je na to reálny dôvod. Opozícia zas tvrdí, že takúto službu by si mal hradiť sám.

"By som sa chcel v tejto otázke odosobniť a rešpektovať zistenia bezpečnostných zložiek, že došlo k nejakému preukázateľnému ohrozeniu života a zdravia osoby ústavného činiteľa. Dokonca niektoré veci sa stotožnili tak, že sa začalo aj trestné stíhanie," povedal Hrnčiar. "Ide predsa o ochranu ľudského života. Útvar na ochranu ústavných činiteľov musí povedať. Riziko tam je, strážime ho a je jedno, kto to je. Keď riziko pominie, ochrana skončí." dodáva Raši. 

"Aj ja by som potreboval ochranku pred mojimi svokrami. Ja som presvedčený, že pán Fico bude ešte tú ochranku veľa rokov potrebovať, ale s jedným rozdielom - mal by si ju platiť sám," tvrdí Kollár. "Je to papalášstvo. Rober Fico žiadnu ochranku nepotrebuje. Ak sa bojí toho, že mu ľudia na ulici vynadajú, tak nech mu tu ochranku zaplatí strana Smer SD," dodáva Galko. 

Viac k téme vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy