Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lubyová chce zabrániť politikom, aby robili v školách kampane
Zdielať na

Lubyová chce zabrániť politikom, aby robili v školách kampane

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka školstva Martina Lubyová chce zabrániť politikom, aby robili na školách kampane, alebo agitovali mládež do svojich strán. V poslednom období sa podľa nej stalo viacero takých prípadov. Súčasná legislatíva to síce zakazuje, ale postihnúť môžu iba riaditeľa školy, ktorý často o tom ani nevie.

Ministerka školstva dostala množstvo podnetov najmä od rodičov o tom, že na niektorých školách viacerí politici si robia politickú kampaň. Rodičom prekáža aj to, že sa politici s deťmi na školách fotia a potom fotografie zverejňujú na sociálnych sieťach. "Niektorí rodičia nie sú spokojní s tým, že fotografie ich detí sa zobrazujú na Facebooku po boku nejakých politikov," vysvetlila ministerka Lubyová.

 Mená politikov a školy nechcela konkretizovať, podnety vraj odovzdala školskej inšpekcii a v tejto chvíli chce iba verejnosť na to upozorniť. Súčasná legislatíva také konanie považuje za priestupok, ale potrestať môže iba riaditeľa školy. Preto chce novelou zákona zodpovednosť rozšíriť aj na konkrétne fyzické osoby.

"Napríklad vyučujúci si prizve externého odborníka bez vedomia riaditeľa školy a ten to tam vykonáva, tak v tom prípade by naozaj bolo lepšie riešiť to priestupkovou zodpovednosťou konkrétnej fyzickej osoby," dodala ministerka. 

Musí to však byť neutrálnou formou a prostredníctvom predmetov, v rámci ktorých to má zmysel a rozvoj občianskeho uvedomenia umožňujú, ako napríklad občianska náuka, etická výchova či dejepis. Ministerka zdôraznila, že nejde o zákaz politikom vstúpiť na pôdu školy, ale o zákaz straníckej agitácie a kampane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy