Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koaličný návrh zákona o predškolskej dochádzke pod paľbou kritiky. Nie sme pripravení kapacitne, tvrdia mestá
Zdielať na

Koaličný návrh zákona o predškolskej dochádzke pod paľbou kritiky. Nie sme pripravení kapacitne, tvrdia mestá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia opakovane kritizuje vládnu koalíciu za predložený návrh o povinnej predškolskej dochádzke od päť rokov. Okrem mnohých nedostatkov, nie je štát pripravený na tento zákon ani kapacitne. Zákon výdatne kritizujú i mestá a obce, či poskytovatelia predškolskej starostlivosti.

Podľa opozície je tento návrh zákona z dielne poslancov SNS vzorovým príkladom toho, keď sa z dobrého nápadu stane veľmi zlý zákon, ktorý by mohol mať za následok šikanu rodičov. Podľa OĽaNO prioritne mal zákon ambíciu riešiť marginalizované skupiny, teda deti vo vylúčených spoločenstvách. Nakoniec je to ale úplne inak. 

Nehovoriac o tom, že rodičom, ktorí by dieťa do škôlky nedali, alebo nedostatočne neospravedlnili tri dni po sebe, by hrozila aj viac ako 300-eurová pokuta. Samotná predkladateľka z SNS poslankyňa Smolíková pripustila po školskom výbore, že sú pripravení rokovať a debatovať o zmenách.

"Malé deti budú musieť byť preskúšané, dostanú vysvedčenia a ak neuspejú, tak prepadnú. Rodičia, ktorí nedajú svoje dieťa do škôlky, budú navyše pokutovaní 331 eurami,“ zdôrazňuje Remišová. Túto úlohu dostala podľa nej ministerka školstva, ktorá mala špecificky riešiť situáciu marginalizovaných skupín, nie celej populácie. Návrh zákona však predkladajú poslanci vládnej koalície. "Úlohy sa zbavila a presunula ju na poslancov vládnej koalície, ktorí idú nanútiť túto povinnosť všetkým rodičom pod hrozbou pokút. Miesto v škôlke má byť službou pre rodičov, nemá to byť povinná kontrola, byrokracia, nepríjemné zážitky pre deti. Vyzývam preto vládu, aby tento návrh zákona stiahla,“ dodáva Remišová.

Návrh zákona o povinných škôlkach okrem predstaviteľov OĽaNO kritizuje aj nezaradený poslanec Národnej rady Richard Vašečka a predstavitelia strany Sloboda a Solidarita, podľa ktorých nie je tento zákon pripravený do praxe a obchádza štandardné postupy. Vašečka navyše zdôrazňuje, že štát by mal radšej zabezpečiť miesto v škôlkach pre tých, ktorí o to majú záujem, teda nenanucovať povinné škôlky, ale zabezpečovať dostupné škôlky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy