Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sporný zákon o štátnych symboloch opäť zamestnal poslancov. Dohodli sa na novelizácii
Zdielať na

Sporný zákon o štátnych symboloch opäť zamestnal poslancov. Dohodli sa na novelizácii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu v stredu dali definitívnu pomyselnú bodku za zákonom o štátnych symboloch. Na návrh poslancov MOST-HÍD dopoludnia schválili zrušenie zákazu hrania cudzích štátnych hymien na území Slovenska. Ku koaličným poslancom sa pridala aj opozícia a návrh prešiel pohodlne 107 hlasmi.

Zrušenie zákazu hrania cudzích štátnych hymien na území Slovenska prešiel v parlamente bez problémov. Poslanci so 107 hlasmi podporili novelizáciu zákona Mostu-Híd, aby sporné nariadenie v novom zákone nebolo. V platnosti tak ostane len nariadenie, že športovým dresom reprezentantov má dominovať štátny znak. "Teraz už je to jednoznačné, že hocikto, kto si myslí, že chce zaspievať hymnu iného štátu nemôže byť za to ani pokutovaný, ani nijakým spôsobom perzekuovaný," uviedol Béla Bugár, predseda Most-Híd. "Táto koalícia nevznikla z lásky. O to viac si vážim postup koaličných partnerov," povedal Tibor Bastrnák, poslanec NR SR za Most-Híd. "Tri roky robím všetko preto, aby sme mali dobré vzťahy s maďarskou národnostnou menšinou. A veľmi by ma mrzelo, aby takéto právne nedorozumenie, kedy jedni právnici, kedy jedni hovoria to a druhí to, aby narušilo vzťahy medzi Maďarmi a Slovákmi," priznal Andrej Danko, predseda SNS. "Tento problém, ktorý vlastne nastal podružne, preto lebo riešil sa v podstate iný problém, problém so štátnymi znakmi. Je to búrka v pohári vody," konštatoval Dušan Jarjabek, poslanec NR SR za Smer-SD. 

Zákon poslanci schválili expresne v skrátenom legislatívnom konaní. "Ten skutočný dôvod je, že tu máme o pár dní európske voľby a je teda potrebné čo najskôr zamiesť pod koberec túto záležitosť," vyjadril sa Ondrej Dostál, nezávislý poslanec NR SR. No nie všetci poslanci za SNS za novelizáciu bugárovcov zahlasovali, proti bol napríklad Dušan Tittel: "Asi ste ešte nikdy neboli na zápase v Dunajskej Strede, keď deväť tisíc fanúšikov Dunajskej Stredy začne spievať hymnu maďarskú. Neviem, či z toho budete mať dobrý pocit."  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy