Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko prišlo o 81 miliónov z EÚ. Lubyová je rada, že to nie je viac
Zdielať na

Slovensko prišlo o 81 miliónov z EÚ. Lubyová je rada, že to nie je viac

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko musí vrátiť do Bruselu 81 miliónov eur, ktoré mali putovať na vedu a výskum. Dôvodom je, že nestíhame čerpať prostriedky, ktoré nám ponúka Európska únia. Ministerka školstva Martina Lubyová prišla problém vysvetliť na parlamentný školský výbor a podľa svojich slov je rada, že to nie je viac.

Problémy s čerpaním eurofondov vznikli ešte za čias exministra Petra Plavčana. Vtedy rezonoval škandál pre to, že miliónové dotácie získavali pochybné firmy, ktoré nemali s výskumom nič spoločné. Teraz sa na parlamentom školskom výbore pretriasal fakt, že Slovensko zatiaľ vyčerpalo sotva desať percent možných prostriedkov. Lubyová vysvetľovala, že mala ťažkú štartovaciu čiaru, no čerpanie sa už začína zlepšovať.

Podpredsedníčka Obyčajných ľudí Veronika Remišová ale povedala, že nie je možné, aby kvôli lajdáctvu politikov a politických nominantov prichádzali ľudia na Slovensku o desiatky miliónov eur. Upozornila, že rovnaký problém nás môže čakať aj tento rok, kedy sa z operačného programu má vyčerpať 231 miliónov eur. Preto vyhlásila, že vláda by mala Slovenskej národnej strane rezort školstva radšej odobrať. "Suma nevyčerpaných prostriedkov v zmysel záväzku N+3 takzvaný dekomitment dosiahla sumu 81 miliónov eur, čo je zníženie zhruba o 20 miliónov oproti tomu pôvodne očakávanému výsledku. Ja to považujem za heroicky výkon a nie prejav neschopnosti," povedala Martina Lubyová, ministerka školstva. "Ak tejto vláde záleží na budúcnosti našej krajiny. Ak im záleží na tom, ako bude Slovensko vyzerať, ako bude prosperovať, tak tento rezort po týchto problémoch, na ktoré sme práve poukázali by mal okamžite zobrať z gescie SNS," oponuje Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽaNO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy