Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Wikipédiu sa dnes nespoliehajte. Celý deň bude na protest vypnutá
Zdielať na

Na Wikipédiu sa dnes nespoliehajte. Celý deň bude na protest vypnutá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Wikipedia vo štvrtok na protest neposkytne žiadnu informáciu. Bojuje takto proti smernici EÚ o autorských právach, o ktorej budú poslanci hlasovať v Európskom parlamente 26. marca.

Výpadok Wikipédie by mal trvať presne 24 hodín a okrem slovenskej verzie nebudú na protest fungovať ani nemecká a česká verzia. Elektronická encyklopédia týmto spôsobom protestuje proti novej smernici Európskej únie o autorských právach, o ktorej by mali poslanci hlasovať už v priebehu najbližšieho týždňa. Ak smernicu schvália, jednotlivé štáty EÚ ju budú musieť implementovať. 

​Wikipédia sa obáva negatívnych dopadov článku 11 a 13 nového zákona

Organizácia Wikimedia Foundation vítala a podporovala snahu o reformu autorského práva, predložila aj viaceré vlastné návrhy. Jej kritika spočíva v tom, že sa do finálneho znenia návrhu smernice dostali kontroverzné ustanovenia, a to konkrétne v článku 11 a 13.

Podľa článku 11 budú predmetom autorského práva aj odkazy s krátkym úryvkom z textu, pričom držiteľ autorských práv môže rozhodnúť o ich spoplatnení. Takýto krok postihne takzvané agregátory správ, teda weby, ktoré správy zhromažďujú a organizujú. Článok 13 predpokladá využitie účinných technológií rozpoznávania obsahu na zabránenie vkladaniu obsahu, ktorý porušuje autorské práva. Avšak vývoj a používanie takéhoto systému si budú môcť dovoliť len tie najväčšie spoločnosti. Okrem toho, ale často sa stáva, že systém zhodnotí aj nekvalitnú nahrávku ako nevhodnú, čím by mohlo dôjsť k prehnanej selekcii obsahu. 

Nekomerčných projektov by sa síce takéto ustanovenia nemali týkať, ale keďže je Wikipédia závislá na vonkajších zdrojoch, negatívne by to mohlo ovplyvniť získavanie a šírenie informácií. Rozmanitosť obsahu by mohla byť týmto ustanovením ohrozená, dodala nadácia Wikimedia. Okrem toho bude zdieľanie poznatkov v prípade prijatia smernice napadnuté vážnymi prekážkami. Užívatelia budú musieť preukázať, že majú povolenie na zdieľanie informácií pred tým, ako ich nahrajú platforma. 

Toto nie je prvýkrát, čo sa dobrovoľní redaktori rozhodli zaujať stanovisko k politickým otázkam, ktoré môžu ovplyvniť Wikipédiu a širší slobodný a otvorený internet. "Články Wikipédie sú neutrálne, ale jej existencia nie je,“ dodali autori stránky wikimediafoundation.org

Celé vyjadrenie Wikipédie:

Vážení čitatelia,

26. marca 2019 bude Európsky parlament hlasovať o prijatí návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu, voči ktorej sa postavila odborná i občianska spoločnosť, ako aj niektoré členské štáty EÚ.

Od roku 2013 v Európskej únii (EÚ) prebieha diskusia o potrebe reformy autorského práva, ktorá by zodpovedala potrebám digitálneho veku. Európske pobočky Nadácie Wikimedia do tejto diskusie prispeli realizovateľnými návrhmi, ako napr. rozšírenie slobody panorámy po celej EÚ a ochrana voľných diel, ktorá by bola prínosom pre autorov aj verejnosť.

Rada Európskej únie spolu so zástupcami Európskeho parlamentu 13. februára 2019 schválila návrh smernice vrátane kontroverzných článkov 11 a 13, pri ktorých hrozí, že obmedzia používateľov internetu predbežným filtrovaním obsahu a zvýšia bariéru pre vstup novej konkurencie do sféry vyhľadávania a prezentácie spravodajského obsahu. Tak závažné zmeny môžu v konečnom dôsledku uškodiť nášmu cieľu – tvorbe a neustálemu vylepšovaniu najväčšej slovenskej encyklopédie.

Pretože ide o poslednú šancu, ako zabrániť prijatiu tejto smernice, rozhodli sme sa spolu s komunitou nemeckej a českej Wikipédie 21. marca 2019 na 24 hodín prerušiť prevádzku slovenskej Wikipédie.

Veríme, že Európska únia potrebuje skutočne moderné autorské právo bez kontroverzných opatrení s nepredvídateľnými následkami pre internet.

Vyzývame všetkých poslancov a poslankyne Európskeho parlamentu, aby súčasný návrh smernice odmietli a vyslovili sa za skutočne moderné autorské právo.

Slovenskej akadémii vied došla trpezlivosť a jej zamestnanci protestovali pred vládou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy