Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V koalícii majú tichú domácnosť. Lídri sa zatiaľ nestretli, schôdza sa ale blíži
Zdielať na

V koalícii majú tichú domácnosť. Lídri sa zatiaľ nestretli, schôdza sa ale blíži

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličná minikríza začala sviatkom zaľúbených po neúspešnej voľbe ústavných sudcov. Hoci prešiel už mesiac, koaliční predsedovia odvtedy za jedným stolom nesedeli. Minulotýždňový pokus skončil neúspechom po zdravotných problémoch Roberta Fica, ktorý vraj stále nie je úplne fit. V utorok do nemocnice na operáciu nastúpil Béla Bugár. Koalícia má viacmenej tichú domácnosť.

"Myslím, že sa musí najprv upokojiť a keď sa upokojí, tak predpokladám, že sa sám ozve," povedal Bugár vo februári. Stále ale nie je jasné, či k tomu došlo. Robert Fico totiž odkázal, že jediný, na koho sa môže spoľahnúť, je Andrej Danko. Práve ten ale kolegom prvého marca cez video odkázal, že vysedávanie na koaličných radách nefunguje a predložil zásadné návrhy zákonov. Kolegov zjavne nepotešil, no prispel k oživeniu komunikácie medzi Ficom a Bugárom. "Volali sme spolu sobotu, týždeň pred tým, keď sa objavili návrhy SNS. Odvtedy koaličná rada nebola, neboli sme ani fyzicky ani cez telefón spolu," uviedol Bugár. 

"Sú isté veci, ktoré sú principiálne pre každú politickú stranu, každá má svoje priority a zásady, z ktorých nemieni ustúpiť a rovnako SNS zotrváva na svojich," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. 

Marcová schôdza národnej rady sa začne budúci týždeň. Napriek tomu sa zatiaľ koalícia nestretla, a tak nepoznáme odpovede, aký bude postoj k sporným otázkam a tiež čo bude s voľbou ústavných sudcov.  Bugár trvá na tom, že tajná voľba bude len vtedy, ak sa koalícia dohodne aspoň na šiestich menách a tie aj zvolia. Situáciu by mohlo skomplikovať, že v utorok nastúpil do nemocnice a čaká ho operácia. Ako ale uviedol, jeho situácia dohodu brzdiť nebude. "Moji vedia, čo majú robiť, nepotrebujú moju ochrannú ruku. To dohodu brzdiť nebude. Dohodu môže brzdiť to, ak napríklad niekto začne hrať hry," povedal Bugár. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy