Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Súd bude rozhodovať o prepustení z väzby obžalovaného zo zabitia Henryho
Zdielať na

Súd bude rozhodovať o prepustení z väzby obžalovaného zo zabitia Henryho

BRATISLAVA / Pojednávanie v kauze zabitia Filipínčana Henryho Acordu bude na pôde Okresného súdu Bratislava I pokračovať vo štvrtok. Okrem výsluchu ďalších svedkov by podľa predsedu senátu mal súd rozhodovať aj o žiadosti obžalovaného Juraja Hossua o prepustenie z väzby.

Juraj Hossu je obžalovaný zo zabitia filipínskeho občana Henryho Acordu. Súd v utorok predpoludním vypočul deviatich svedkov incidentu z mája 2018. V poobedňajších hodinách vypovedali ďalší dvaja svedkovia, ktorí však neboli prítomní na mieste násilného incidentu.

​Obhajoba ich predvolala, aby sa vyjadrili k osobe obžalovaného. Bývalý spolužiak Juraja Hossua ako aj kamarátka jeho partnerky ho označili za priateľského a odmietli, že by sa aj pod vplyvom alkoholu správal násilne. "Nemal žiadne sklony agresívne. Veľmi dobrý chlap. Asi skrat. So mnou bol úplne normálny," potvrdila Jurajova expriateľka. 

Na januárovom pojednávaní obžalovaný pripustil spáchanie skutku, odmietol však úmysel zabiť. Celý skutok si podľa vlastných slov presne nepamätá. V inkriminovaný deň totiž navštívil firemný večierok svojho zamestnávateľa, kde vypil niekoľko pív. Potom navštívil ešte niekoľko podnikov, kde pil pivo aj tvrdý alkohol. Navyše si predtým dal lieky na upokojenie, ktoré mu predpísala psychiatrička.

V súvislosti s útokom na Henryho uviedol, že si myslel, že nejakým spôsobom škodil dievčatám, s ktorými bol v meste. "Išli mi v hlave nejaké filmy," uviedol s tým, že Henryho považoval za pasáka. Zároveň trvá na tom, že poškodeného kopol len jedenkrát. "Potom som volal políciu," povedal s tým, že poškodenému nechcel ani vážne ublížiť a už vôbec nie ho zabiť. "Nie som žiadny agresor, nikto ma tak nepozná," uviedol s tým, že odmieta tvrdenia, že by bol rasista. Svoje konanie označil za primitívne, chce však byť podľa vlastných slov odsúdený spravodlivo a nie na základe medializovaných informácií.

Obžalobe pre trestný čin zabitia v tomto prípade čelí Juraj Hossu z Dunajskej Stredy. Incident sa odohral v sobotu 26. mája 2018 v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Acorda sa vtedy zastal dvoch žien, ktoré vraj obťažoval práve 28-ročný Juraj. Ten Acordu napadol, pričom ho aj kopol do hlavy. Filipínec 31. mája zomrel v nemocnici. Podľa obžaloby kopnutie na zemi ležiaceho Henryho spôsobilo krvácanie do mozgu, ťažký opuch a následnú mozgovú smrť.

​Okresný prokurátor pôvodne pre Juraja, prvotne obvineného pre ublíženie na zdraví v súbehu s trestným činom výtržníctva, nežiadal väzbu. Keď však napadnutý zomrel, skutok prekvalifikovali na zabitie a dozor nad prípadom prevzal krajský prokurátor. Ten súhlasil s návrhom polície na väzobné stíhanie obvineného, čomu sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I vyhovel. Hossu v decembri 2018 požiadal o prepustenie z väzby a Okresný súd Bratislava I mu vyhovel. Prokurátorka však podala sťažnosť na Krajský súd v Bratislave, ktorý obžalovaného ponechal vo väzbe. Argumentoval pritom, že dôvody preventívnej väzby trvajú.

Pozrite si reportáž o výpovedi Juraja H. o osudnej noci: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy