Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Juraj H. obžalovaný zo zabitia Filipínca Henryho prehovoril o osudnej noci
Zdielať na

Juraj H. obžalovaný zo zabitia Filipínca Henryho prehovoril o osudnej noci

BRATISLAVA / Po ôsmich mesiacoch začalo súdne pojednávanie v prípade vraždy Filipínca Henryho v centre Bratislavy. Z tohto skutku je obžalovaný Juraj H. Pred súdom sa ospravedlnil a prehovoril o osudnej noci.

​​Príchod Juraja H. sprevádzal veľký záujem médií. Požiadal preto súd, aby pojednával bez ich prítomnosti, čomu ale sudca nevyhovel. "Vážený súd, vážená verejnosť. V prvom rade by som sa chcel ospravedlniť," uviedol Juraj H. na súde. Sudca ho vyzval, aby povedal či sa cíti vinný, nevinný alebo skutok nepopiera. "Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou klasifikáciou, ktorá sa mi kladie za vinu," dodal. 

Výpoveď Juraja H. 

Potom povedal svoju verziu toho, čo sa v osudnú noc udialo. Podľa jeho slov v ten večer bol na firemnej akcii s kolegami aj so šéfom. Vypil tam niekoľko pív. "Najskôr som piť nechcel, chcel som dobre zapôsobiť. Mal som doktorku, ktorá ma doporučila psychiatričke," opisoval s tým, že doktorka mu predpísala lieky na upokojenie. "Dal som si v ten deň dva, ale potom som začal piť pivo, večer som išiel ďalej do mesta, kde som pil ďalšie pivá aj tvrdý alkohol. Mal som v sebe asi 20 pív a desať vodiek," pokračuje obžalovaný Juraj. 

"Potom som vonku uvidel Henryho, v hlave mi už išli rôzne filmy, neviem čo to bolo, myslel som, že niekomu škodí, tak som ho napadol. Ja som slušný pracujúci človek, ktorého okolie nevníma ako agresívneho človeka. Médiá ma vykreslili ako rasistu, fašistu, neviem prečo," pokračoval a dodal, že Filipínca pokladal za pasáka dievčat a za sa svoje správanie hanbí. Henryho ale vraj kopol iba raz a na políciu volal sám, pretože videl, že je zranený. 

Na otázku prokurátora, prečo mal so sebou boxer, odpovedal, že ide o jeho talizman: "Ja ho nosím v tej mojej brašničke ako Talizman, nosievam ho roky, nikdy som ho nepoužil, ani nemal v úmysle. Nepamätám sa, či som ho v ten večer použil." 

Vysadil lieky

"Mrzí ma to, ja som bol naozaj v stave, na ktorý sa nevyhováram, ale chcem prijať spravodlivý trest," uviedol pred súdom. "V tej chvíli vzhľadom na môj stav som si neuvedomoval výškový a váhový pomer síl pri útoku. Odkedy som vo výkone trestu, vysadil som lieky. Po konzultácii s psychiatričkou v ústave neberiem ani antidepresíva. Beriem len lieky na tlak," dodal. 

Prokurátor žiada na súde prečítať všetky znalecké posudky, ktoré k prípadu znalci vyhotovili. Pojednávanie kvôli vypočúvaniu svedkov odročili na 19. a 21. marca 2019. Juraj sa bude snažiť tiež dostať z väzby na slobodu. "Predpokladám, že podáme ústavnú sťažnosť," potvrdil jeho právny zástupca Jozef Dopirák.

Osudná noc

Incident sa odohral v sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Acorda sa vtedy zastal dvoch žien, ktoré obťažoval práve 28-ročný Juraj H. Ten Acordu následne mimo iného kopol do hlavy, na základe čoho Filipínec 31. mája zomrel v nemocnici.

Okresný prokurátor pôvodne pre Juraja H. prvotne obvineného pre ublíženie na zdraví v súbehu s trestným činom výtržníctva ani nežiadal väzbu. Keď však napadnutý zomrel, skutok bol prekvalifikovaný na zabitie a dozor nad prípadom prevzal krajský prokurátor. Ten súhlasil s návrhom polície na väzobné stíhanie obvineného, čomu sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I vyhovel.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy