Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister Lajčák môže prísť o tri mesačné platy
Zdielať na

Minister Lajčák môže prísť o tri mesačné platy

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák najbližšie tri mesiace možno nedostane výplatu. V parlamente dnes o tom rozhodol Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorému prekážalo, že minister neuviedol zdedený podiel na nehnuteľnom majetku.

Minister Lajčák môže prísť o tri mesačné platy, pretože nepriznal podiel na 1/6 rodičovského domu, ktorý zdedil. Dnes takto rozhodol výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Minister sa voči rozhodnutiu môže odvolať.

Výbor sa zaoberal jeho prípadom už v decembri 2018, ale vtedy konanie v jeho veci prerušil, keďže poslanec Peter Kresák upozornil, že podľa zákona sa konanie proti verejnému funkcionárovi zastavuje, akonáhle sa vzdá funkcie. Lajčák bol vtedy v demisii, ktorú podal prezidentovi SR. 

V minulosti sa výbor zaoberal majetkovými pomermi a nezhodami v ich zverejnení u viacerých ústavných činiteľov. Riešil poslancov Roberta Kaliňáka a  Luciu Nicholsonovú, prezidenta Andreja Kisku či premiéra Petra Pellegriniho.

Ministerstvo zahraničných vecí komentovalo rozhodnutie výboru nasledovne:  

"Ako sme už uviedli v septembri minulého roku, keď výbor informoval o nezrovnalosti v majetkovom priznaní pána ministra, ten až do toho času netušil, že má spoluvlastnícky podiel 1/6 na dome v obci Jarabina v okrese Stará Ľubovňa. Ide o dom, v ktorom bývali jeho rodičia a až vďaka upozornenia výboru zistil, po smrti jeho otca v r. 1998 nadobudol v rámci dedičského konania uvedený podiel. On osobne sa na dedičskom konaní nezúčastnil a na základe splnomocnenia ho na ňom zastupoval jeho brat. Pán minister sa o výsledok dedičského konania nezaujímal, nakoľko v tomto dome naďalej býva jeho matka a mal za to, že ona zdedila dom v plnej výške.

Pre úplnosť dodávam, že ide o dom postavený v r. 1927, ktorého celková trhová hodnota je maximálne do 20 000 eur. Pán minister dom nikdy neužíval, vždy mal za to, že je to vlastníctvo jeho matky. Z dôvodu, že ho v dedičskom konaní zastupoval brat, mu osvedčenie o dedičstve ani nebolo doručené. Tiež mu nebolo doručené ani rozhodnutie o vyrubení dane z nehnuteľností, nakoľko túto daň naďalej pravidelne platila a platí matka pána ministra. Nakoľko pán minister naozaj nevedel, že má spoluvlastnícky vzťah k tejto nehnuteľnosti, odkedy je ústavným činiteľom (2009), nikdy tento podiel v majetkovom priznaní neuvádzal.

Rozhodnutie výboru rešpektuje, avšak opakovane považujem za potrebné upozorniť, že tento majetok neuviedol do majetkového priznania z nevedomosti, že takýto podiel vôbec vlastní."

Takto to vyzeralo na výbore, keď sa prerokovávala majetková situácia premiéra Pellegriniho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy