Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svedok Henryho vraždy prehovoril
Zdielať na

Svedok Henryho vraždy prehovoril

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia stále vyšetruje brutálny incident, ktorý sa stal koncom mája v centre Bratislavy. Filipínca Henryho Johna Akordu zbil Juraj z Dunajskej Stredy. Cudzinec na následky zranení v nemocnici zomrel. TV JOJ sa skontaktovala s mladíkom, ktorý je svedkom brutálneho útoku a ktorý bol pri bezvládnom cudzincovi hneď ako upadol do bezvedomia. Ide o Tomáša, o ktorom sa po incidente ihneď začalo na sociálnej sieti hovoriť, že patril do partie útočníka.

Brutálny útok na Filipínca zachytila priemyselná kamera. Polícia aj verejnosť si tak mohla urobiť jasný obraz toho, ako vysoký, robustný muž udrel útleho cudzinca do tváre a po páde na zem mu silne kopol do hlavy. Po kopanci Henry ostal ležať a práve v tom okamihu k útočníkovi pristúpil mladík, ktorý na zázname pôsobí, akoby sa s ním poznal, akoby spolu komunikovali.

Zranenému nepomohol, len si prehodil cez hlavu mikinu a odišiel preč. Tým mužom zo záznamu je Tomáš. Podarilo sa nám ho vyhľadať a on súhlasil s tým, že opíše priebeh incidentu, čo mu predchádzalo a aj to, prečo zranenému nepomohol. Tomáš vraví, že bol pod vplyvom alkoholu a že sa vysokého chlapa bál: "Išiel som tam, však chcem to aj vám objasniť, ako to bolo. Aby zo mňa nebol spolupáchateľ, lebo to nie je pravda."

Tomáša potom, ako video preniklo na verejnosť, spoznalo viacero ľudí, ktorí mu jeho konanie pri incidente zazlievali. Juraja, ktorý na Filipínca zaútočil vraj nepozná, no pred útokom s ním bol krátko v kontakte v jednom zariadení, kde mal vidieť, ako obťažoval cudzincovu priateľku. Myslí si, že to mohol byť motív následného útoku: "Išiel som si pre pizzu, stretli sme sa tam, kde stávajú taxíky, v strede cesty, kde chodia električky. A na konci tej cesty už sa za ním rozbehol."

Mladý muž bol krátko pred našim rozhovorom vypovedať na polícii ako svedok tragédie. Vyšetrovateľ chcel vedieť všetko, čo si z osudného večera pamätá. Už teraz vie, že o incidente bude vypovedať aj na súdnom konaní, ktoré sa zrejme začne začiatkom budúceho roka. Na otázku ako sa cíti, keď vie, že ďalší ľudia, ktorí prišli na miesto bitky neskôr, sa Henrymu pokúsili pomôcť, odpovedal takto: "Dosť blbo sa cítim, jasné, že áno. Však som videl smrť, v podstate. Ale bál som sa. Čo keby že sa zohnem a kopne aj mňa do hlavy? A zabije ma tiež?"

Telo zabitého Henryho previezol na Filipíny vládny špeciál a miestne médiá prílet lietadla aj smútočný obrad pozorne sledovali. Jaroslav Taldík, hovorca ministerstva vnútra SR dodáva: "Takisto sme previezli rodinu zosnulého a poskytli sme pomoc týkajúcu sa vybavovania potrebných dokumentov." Práve prevoz zosnulého bola pomoc Slovenska pozostalým, na ktorej sa naše úrady s Henryho rodinou dohodli za asistencie Filipínskej veľvyslankyne.

Pozrite si ako boli prevezené telesné pozostatky Henryho J. Akordu na Filipíny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy