Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Thajsko kritizuje zahraničných novinárov
Zdielať na

Thajsko kritizuje zahraničných novinárov

Archívna reportáž

BANGKOK / Thajsko kritizuje zahraničné médiá za to, že robili rozhovory s chlapcami z jaskyne. Úrady obvinili zahraničných novinárov z toho, že sa správali nezodpovedne, keď spovedali členov juniorského futbalového tímu, ktorý zostal uväznený v zaplavenej jaskyni a bol napokon zázračne zachránený.

"Bol som smutný z toho, že sa ukázalo, že zahraničné médiá, o ktorých sme predpokladali, že veľmi dobre chápu práva detí ako aj postupy na ochranu detí a maloletých, nakoniec mali nečakane nízke štandardy," napísal na sociálnej sieti Facebook zástupca ministra spravodlivosti Thajska Tawatchai Thaikyo. Vyzval médiá na to, aby sa riadili rovnakými princípmi pri rozhovoroch s maloletými, ktoré sa dodržiavajú pri právnom konaní. To v Thajsku znamená, že je požadovaná prítomnosť psychológa počas rozhovoru, "aby sa neotvárali rany hlboko v srdciach detí a maloletých. Sú vo veľmi krehkom veku a musia byť chránené."

Predtým, ako boli členovia tímu Diviakov prepustení z nemocnice, miestne úrady požiadali thajských aj zahraničných novinárov, aby sa v mene uchovania ich duševného zdravia zdržali od snahy urobiť rozhovory s chlapcami. Medzičasom vedenie provincie Chiang Rai vydali stanovisko ohlasujúce, že guvernér Prachon Prachsakul vytvoril špeciálnu jednotku  na "diskusiu o spôsoboch ochrany detských práv futbalového tímu Diviaky, na základe národného zákona o ochrane detí." Tento krok nasledoval "potom, ako sa objavili správy, že niektoré zahraničné médiá robili rozhovory s mladými členmi futbalového tímu Diviaky v ich domovoch potom, ako boli prepustení z nemocnice." V stanovisku sa ďalej píše, že akékoľvek porušenie zákona o ochrane detí so sebou nesie "pokutu v maximálnej výške 60 tisíc bahtov (1540 eur), až 6 mesiacov väzenia, prípadne oboch trestov."

Pripomeňte si hrdinstvo potápačov, ktorí zachránili chlapcov z jaskyne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy