Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Horúčavy už zabili 30 ľudí
Zdielať na

Horúčavy už zabili 30 ľudí

Archívna reportáž

TOKIO / Japonsko sužujú obrovské horúčavy, úrady vydali varovanie. Teploty presahujúce 40 stupňov Celzia už pripravili o život 30 ľudí. Za ostatné dva týždne skončili v nemocnici tisíce Japoncov s problémami v súvislosti s horúčavami.

Teploty dosahujúce 40,7 stupňov Celzia v strednej časti Japonska znamenajú rekord za ostatných 5 rokov. V meste Kjoto namerali teploty presahujúce 38 stupňov Celzia sedem dní po sebe, čo sa stalo prvýkrát od začiatku merania teplôt v 19. storočí. V utorok zomrel na prehriatie iba 6-ročný chlapček v prefektúre Aichi. Japonské ministerstvo školstva preto nariadilo školám, aby urobili všetky potrebné opatrenia na predchádzanie prehriatia u detí.

Japonskí hydrometeorológovia podľa portálu BBC opakujú výzvy, aby ľudia pili dostatok tekutín a predišli tak únave z tepla. Horúčava sťažuje aj záchranné práce pri povodniach na severe krajiny, kde sa mnohí dobrovoľníci musia pasovať aj s vysokými teplotami. Rekordne vysoké zrážky spôsobili začiatkom mesiaca záplavy a zosuvy pôd, pri ktorých vyhaslo viac ako 200 ľudských životov.


Pozrite si, akými technickými novinkami a vynálezmi si Japonci skúšajú uľaviť od horúčav:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy