Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bugár ide na operáciu, premiér je na výjazde a Danko nekomunikuje. Kedy sa stretnú predsedovia?
Zdielať na

Bugár ide na operáciu, premiér je na výjazde a Danko nekomunikuje. Kedy sa stretnú predsedovia?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda koaličného Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár ide do nemocnice na operáciu, ktorú má dlhšie naplánovanú. Absolvuje výmenu zlomenej platničky, po ktorej sa bude niekoľko týždňov zotavovať.

"Jeho pobyt v nemocnici neovplyvní chod koalície. Vedením koaličných rokovaní sú poverení podpredseda strany László Sólymos a predseda poslaneckého klubu Tibor Bastrnák," povedala Bugárova hovorkyňa Klára Debnár.

Jedna vec je, že koalícia nemá spoločného prezidentského kandidáta pre druhé kolo volieb. Druhá vec, že viazne komunikácia. Naposledy sa totiž predsedovia koaličných strán stretli pred neúspešnou voľbou ústavných sudcov ešte vo februári. Minulý týždeň sa stretnutie zrušilo pre chorobu Roberta Fica. Náhradný termín je v nedohľadne.

Kedy sa koaliční predsedovia reálne stretnú, je veľkým otáznikom. Tento týždeň je premiér aj časť podpredsedov Smeru na výjazdovom rokovaní vlády mimo Bratislavy. Béla Bugár nastupuje do nemocnice pre zdravotné problémy a Andrej Danko momentálne verejne nekomunikuje. Koaličná rada tak zrejme tento týždeň nezasadne, čo ale podľa mnohých môže vyvolávať množstvo otáznikov. Už na budúci týždeň sa má začať schôdza parlamentov, na ktorých sa objaví mnoho kontroverzných zákonov, ktoré vyvolali rozpory v samotnej koalícii. 

Nehovoriac o tom, že by mali byť opäť na stole voľby ústavných sudcov. Koalícia sa viac-menej zhoduje na tom, že voľba ústavných sudcov by mala byť tentokrát tajná. Most-Híd trvá na tom len v tom prípade podporí tajnú voľbu, ak v koalícii bude dohoda na zvolení kandidátov. Ideálne by bolo, ak by boli osemnásti. Minimálne Béla Bugár trvá na tom, aby sa dohodli na šiestich tak, aby sa sfunkčnil aspoň jeden senát na ústavnom súde. 

Takáto dohoda zatiaľ v koalícii stále nepadla. Komunikácia v koalícii je  zvláštna od neúspešnej februárovej voľby ústavných sudcov, kedy dokonca Robert Fico s Bélom Bugárom nekomunikoval, nezdvíhal mu telefón. To sa vraj už ale zmenilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy