Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidenti Slovenska. Takto sme si volili v minulosti
Zdielať na

Prezidenti Slovenska. Takto sme si volili v minulosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V slovenských prezidentských voľbách ľudia ešte nikoho nezvolili hneď v prvom kole. Dvakrát sa stalo, že víťaz prvého kola uspel aj v druhom kole. V dvoch prípadoch sa však napokon tešil ten kandidát, ktorý išiel do finálového súboja z druhej pozície.

V roku 1993 zvolili Michala Kováča za prezidenta poslanci parlamentu. Potom sa však systém zmenil, a hlavu štátu volia priamo občania.

Prvé kolo v roku 1999 ukázalo dvoch veľmi silných kandidátov. Rudolf Schuster bol vtedy súčasťou novej koalície, ktorá odstavila od vlády Vladimíra Mečiara. Odstup tretej Magdy Vášáryovej bol už výrazný. V druhom kole Schuster svoj náskok ešte zveľadil, a s prehľadom Mečiara porazil. Účasť bola veľmi vysoká, prišli až tri štvrtiny voličov. Odvtedy to kleslo. "Čím nižšia účasť, tým to ukazuje, že asi niečo nie je v poriadku, keď nechodíme voliť," povedal exprezident Rudolf Schuster. 

Veľké prekvapenie bolo v 2004 roku. Analýzy favorizovali Eduarda Kukana, pričom sa očakávalo jeho finále s Mečiarom. Mnohých sympatizantov Kukana však jeho vysoké čísla v prieskumoch učičíkali, k urnám neprišli, a do druhého kola veľmi tesne prekĺzol Ivan Gašparovič. Ani on sám to neočakával a počas volebnej noci pokojne spal.

"Pri prvej voľbe prezidenta, keď som sa stal v 2004, tak ma manželka prišla budiť, vstávaj," opísal Gašparovič. 

Druhé kolo sa zmenilo na referendum o Mečiarovi. Mnohí ľudia nezniesli predstavu, že by sa stal hlavou štátu, a tak to voľky-nevoľky hodili Gašparovičovi, a ten svojho bývalého šéfa z HZDS suverénne zdolal. V 2009 už išiel úradujúci prezident do volieb ako favorit. Jeho silnou vyzývateľkou bola Iveta Radičová, ostatní kandidáti v prvom kole výrazne zaostali. Gašparovič si svoj náskok udržal a funkciu aj s podporou Smeru obhájil. Pred piatimi rokmi mal v prvom kole najviac Robert Fico, do finále s ním postúpil politický nováčik Andrej Kiska.

"Prvé kolo som vyhral, takže nemám žiadny dôvod na nejaké sklamanie. Ja som úplne v pohode, čakám na druhé kolo, teším sa," uviedol Fico. 
"Prosím, príďte voliť. Ja chcem byť dobrým kandidátom, aj pre všetkých tých, ktorých kandidát v tomto kole neuspel," povedal Kiska. 

Kiskova pozícia pred finále bola výrazne lepšia. Predpokladalo sa totiž, že voliči tretieho Radoslava Procházku a štvrtého Milana Kňažka sa masívne priklonia skôr k nemu, ako k Ficovi. Napokon sa tak aj stalo, a Kiska nad šéfom Smeru vyhral s veľkým náskokom.

Pozrite si reportáž po 1. kole prezidentských volieb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy