Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Danko zaútočil na Smer, hovorí o porušení koaličnej dohody
Zdielať na

Danko zaútočil na Smer, hovorí o porušení koaličnej dohody

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličný partner Smer-SD musí dodržať dohodu a čo najskôr navrhnúť nového ministra financií. Uvádza to v oficiálnom stanovisku predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, ktorý ďalšie pôsobenie Petra Kažimíra v tejto funkcii vníma ako porušenie koaličnej dohody.

Minister Peter Kažimír sa totiž podľa SNS nemal zúčastňovať na tvorbe štátneho rozpočtu na rok 2020. Strana tiež vyzýva premiéra Petra Pellegriniho, aby čo najskôr navrhol nového šéfa rezortu financií. Národniari navyše požadujú znižovanie daní z príjmu právnických osôb, zníženie DPH pre tlačené médiá, zníženie DPH na potraviny na 10 percent či zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov. SNS tvrdí, že tieto zákony zaradí na priame rokovanie NR SR bez odobrenia koaličných partnerov.

"Slovenská národná strana už dlhodobo kritizuje, že politická strana Smer mediálne komunikuje veci, ktoré nie sú koalične dohodnuté. Poslednými príkladmi je zastropovanie veku odchodu do dôchodku, či nárast minimálnej mzdy na 600 eur. Keďže koaličný partner naďalej prichádza s takýmto spôsobom komunikácie, v SNS sme sa rozhodli pristúpiť k priamym návrhom zákonov do parlamentu," uviedol predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko. 

Pozrite si VIDEO, v ktorom Danko reaguje aj na nadchádzajúcu schôdzu NR SR:

"SNS vyzýva predsedu vlády SR, aby čo najskôr navrhol v mene Smeru nového ministra financií, a aby súčasný minister Peter Kažimír zaujal post guvernéra Národnej banky Slovenska. Politická dohoda znela, že Peter Kažimír sa nebude priamo zúčastňovať zostavovania štátneho rozpočtu na rok 2020. SNS to vníma ako porušenie koaličnej dohody," vyhlásil Danko.

"Ak by sme vedeli, čo sa bude diať, nemohli by sme súhlasiť s predčasnou voľbou guvernéra NBS," dodal. Dankovi prekáža aj fakt, že pri zostavovaní vlády SR bolo dohodnuté, že v prípade dobrej kondícii štátnych financií budú znižované dane. „SNS sa už podarilo s maximálnym vypätím síl znížiť DPH na ubytovacie služby na desať percent, zvýšiť paušálne výdavky pre živnostníkov, zrušiť daňové licencie, zabezpečiť vyplácanie odmeny pre zamestnancov formou 13., 14. platu oslobodeného do výšky 500 eur od odvodov a daní. Dohoda však bola, že každý rok dôjde k zníženiu dane z príjmov o jedno percento, k čomu zatiaľ nedošlo,” povedal Danko.

Danko aj napriek tomu verí, že na najbližšej koaličnej rade budú niektoré témy vyjasnené a koalícia bude fungovať. Napriek tomu neplánuje ustúpiť pri prijatí zákonov z dielne jeho strany o znížených daniach. "Verím ale, že na nadchádzajúcej koaličnej rade sa tieto nedorozumenia vysvetlia a dokážeme aj naďalej spoločne pracovať tak, aby každý z nás vedel osloviť svojho voliča a naplnil svoj program. Napriek uvedenému, ale SNS bude trvať na predmetných návrhoch zákonov tak, ako budú podané so všetkými dôsledkami, pričom je pripravená podporiť obdobné návrhy koaličných partnerov," uzavrel predseda SNS.

Pozrite si reportáž ako riešili koaličnú krízu, kedy sa Robert Fico nedostavil: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy