Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentské voľby: životopis Bélu Bugára
Zdielať na

Prezidentské voľby: životopis Bélu Bugára

Google News Button Sledovať správy

Béla Bugár sa narodil 7. júla 1958 v Bratislave. Žije v Šamoríne. Béla Bugár je ženatý a má dospelú dcéru. Okrem Slovenského a maďarského jazyka ovláda anglický aj nemecký jazyk. Absolvoval Strojnícku fakultu Slovenskej vysokej školy technickej a pracoval v Závodoch ťažkého strojárstva v Petržalke. V období rokov 1990 až 1991 bol členom predsedníctva Maďarského kresťanskodemokratického hnutia (MKDH), od roku 1991 do 1998 bol predseda MKDH. Po vytvorení spoločného politického subjektu Strany maďarskej koalície (SMK) v roku 1998 sa stal jej predsedom.

V roku 1990 sa stal Béla Bugár poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR. Od roku 1992 bol poslancom Národnej rady SR. V parlamentných voľbách 1998 bol zvolený za poslanca a stal sa jej podpredsedom. V parlamentných voľbách v rokoch 2002 a 2006 bol zvolený za poslanca NR SR.

Béla Bugár v júni 2009 s ďalšími štyrmi poslancami SMK oznámili vznik novej politickej strany Most-Híd, v apríli 2009 vystúpili z poslaneckého klubu SMK a ukončili rokovania s vedením tejto strany. Most-Híd zaregistrovalo ministerstvo vnútra v júli 2009 a Béla Bugár sa stal predsedom strany. Po voľbách do NR SR v roku 2010 sa strana Most-Híd stala súčasťou vládnej koalície spolu s SDKÚ-DS, KDH a SaS a Béla Bugár bol podpredsedom NR SR. Po páde vlády Ivety Radičovej a predčasných parlamentných voľbách bol v marci 2012 Béla Bugár opätovne zvolený za poslanca v NR SR, rovnako ako vo voľbách v marci 2016. Bugár so stranou Most-Híd vstúpil po parlamentných voľbách do koalície so stranami Smer-SD, SNS a Sieť, za čo bol časťou politickej a verejnej sféry kritizovaný. Stal sa podpredsedom NR SR. Po vražde novinára Jána Kuciaka hrozilo, že odíde z koalície. Po demisii Roberta Fica strana ostala vo vláde Petra Pellegriniho.

Najčítanejšie správy