Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini v Izraeli. Netanjahu pochváli slovenský vynález
Zdielať na

Pellegrini v Izraeli. Netanjahu pochváli slovenský vynález

Google News Button Sledovať správy

JERUZALEM / V Jeruzaleme sa v utorok mal konať summit krajín V4 a Izraela. Avšak pre nečakane tvrdé vyjadrenia izraelských vládnych predstaviteľov o spoluúčasti Poliakov na holokauste, sa summit V4 nekonal a zmenil svoj charakter na akési rokovania.

Mal to byť histoiricky prvý summit krajín V4 v Izraeli a mal poukázať aj na to, ako týchto 5 krajín čoraz užšie spolupracuje. No potom prišiel konflikt. Po izraelských výrokoch o poľskom antisemitizme sa Poliaci rozhodli, že na summit neprídu.

"Dokonca si myslím, že bolo dobré, že sme mali aj viac času s pánom premiérom hovoriť bilaterálne o vzťahoch medzi Slovenskom a Izraelom a nie venovať väčšinu času celkovo vzťahom V4 a Izrael," povedal premiér Peter Pellegrini.

Napriek tomu, že Izrael je známa technologická veľmoc, premiér Netanjahu sa pochvaľne vyjadril o slávnom slovenskom vynáleze, lietajúcom aute, Aeromobile.

"Som veľmi rád, že som pána premiéra presvedčil a prisľúbil mi to osobne, že Slovensko zaradia do zoznamu krajín, kde fun guje takzvaný Work and Travel. Budú môcť naši ľudia prísť so zjednodušenou vízovou procedúrou a budú tu môcť 1 rok žiť, pracovať, cestovať a spoznávať krajinu," dodáva Pellegrini.

Fiasko summitu V4 sa symbolicky prejavilo aj v tom, že televízia nemohla nakrúcať brífingy českého a maďarského premiéra, keďže bolo v miestnosti málo miesta a štáby z jednotlivých krajín sa museli striedať. Len niekoľko metrov od hotela, kde sa konali brífingy izraelského premiéra s jeho stredoeurópskymi kolegami, skupina aktivistov protestovala a vyzývala premiérov na to, aby spravodlivo navrátili majetok zhabaný židom počas druhej svetovej vojny.

"Len 2 percentá zo židovského majetku v týchto krajinách boli reštituované. Je to spravodlivé?" pýta sa Aron Mor, protestujúci aktivista. Zaznel aj obojstranný súhlas s tým, aby Slovensko historicky prvýkrát navštívil premiér Izraela. Len nie je jasné, či to bude Benjamin Netanjahu.

"Je tu taká drobnosť: budem musieť opäť vyhrať voľby," povedal Netanjahu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy