Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ohľadne stimulov, ktoré ministerstvo školstva rozdáva na vedu a výskum, sa objavili ďalšie podozrivé informácie
Zdielať na

Ohľadne stimulov, ktoré ministerstvo školstva rozdáva na vedu a výskum, sa objavili ďalšie podozrivé informácie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko dáva na vedu a výskum príliš málo peňazí - na tomto tvrdení sa zhodnú viac menej všetci. Na druhej strane má ministerstvo školstva možnosť prideliť financie, takzvané stimuly, aj súkromným firmám, ktoré vyvíjajú nové technológie a metódy. Práve na tento systém rozdeľovania peňazí zo štátnej kasy sa ale zniesla ďalšia vlna kritiky - viaceré firmy vraj nespĺňali zákonnú požiadavku a neboli zaregistrované ako prijímatelia štátnej podpory, iné existujú zjavne len na papieri.

Na pôde Neuroimunologického ústavu SAV prehovorili vedci z dvoch projektov, ktoré získali pol miliónové stimuly z ministerstva. Vravia, že všetko je v poriadku, robia vážny a dôležitý výskum.

Jeden z projektov sa týka výskumu Alzheimerovej choroby. Kritizovaný bol preto, že podporená spoločnosť v čase pridelenia stimulu nebola v registri príjemcov. "Hneď, ako sme sa dozvedeli, do 24 hodín sme to mali spravené," uviedol riaditeľ neuroimunologického ústavu SAV Michal Novák.

Profesor Novák tvrdí, že Slovensko má šancu stať sa lídrom v skorej diagnostike tejto choroby, ktorá ohrozuje každého 20. človeka po 60ke. "Časopis Nature uviedol, že sme medzi piatimi ústavmi na svete, ktorý toto celé zakladal," dodáva Novák.

Odborník na srdce profesor Slezák pracuje v Slovenskej akadémii vied nepretržite už 55 rokov. Jeho projekt v spolupráci so zbrojárskou firmou tiež získal pol milióna eur. "Zbrojársky priemysel je ďaleko vpredu pred civilným sektorom a je zlé, ak sa výhody zbrojárskeho priemyslu neaplikujú do civilného života," hovorí riaditeľ Ústavu pre výskum srdca Ján Slezák.

Profesor Slezák skúma možnosti využitia molekulárneho vodíka pri ochrane pred srdcovými ochoreniami aj pri transplantácii srdca. Na to potrebuje podtlakovú alebo hyperbarickú komoru. Iného ako armádneho výrobcu vraj na Slovensku nenašiel. "Vyrába hyperbarické komory pre zbraňové systémy, aby vojak pri streľbe nebol otrávený splodinami pri streľbe, splodinami horiaceho pušného prachu," dodal Slezák.

Ohľadne finančných stimulov, ktoré ministerstvo školstva rozdáva na vedu a výskum, sa objavili ďalšie podozrivé informácie. Napríklad s.r.o., ktorá dostala 1 203 701 eur, údajne sídli v budove, kde o nej nikto nepočul.
Remišová
"Firma zo svojich vlastných peňazí do projektu nedá ani cent. vznikla v roku 2016, účt. z r 2017, kedy firma nemala majetok, zamestnancov, nemala vôbec nič, iba nejaké peniaze v hotovosti," rozpráva poslankyňa parlamentu Veronika Remišová. 

Ministerka obvinenia vytrvalo odmieta."My v tom systéme nevidíme priestor na nejaké zásadné manipulovanie, kradnutie, alebo na nejakú politickú objednávku," hovorí Lubyová. Pre opakované škandály ohľadne rozdeľovania peňazí sa ju však opozícia chystá odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy