Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Po rozhodnutí Kaliňáka zostali viacerí politici zaskočení. V očiach opozície je ale neschopný
Zdielať na

Po rozhodnutí Kaliňáka zostali viacerí politici zaskočení. V očiach opozície je ale neschopný

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Kaliňák sa rozhodol do konca roka 2018 opustiť svoju stoličku v Národnej rade. Rozhodol sa totiž, že sa chce viac venovať svojej rodine. Jeho slová prekvapili viacerých politikov. Opozícia na jeho rozhodnutie zareagovala doteraz ako jediná tvrdými slovami . Zo strany Smer sa ale odísť nechystá, pričom strana sa k jeho odchodu oficiálne nevyjadrila.

"Je pravdou, že ku koncu tohto roka končím ako poslanec Národnej rady SR. Táto zmena mi umožní viac sa venovať svojej rodine a byť slobodnejším občanom, ktorý môže lepšie a účinnejšie brániť stranu SMER - SD a jej voličov pred útokmi opozície a niektorých médií. Naďalej zostávam členom a podpredsedom strany SMER - SD," vyjadril sa Robert Kaliňák na svojej facebookovej stránke.

K vyjadreniu exministra vnútra o odchodu z parlamentu do konca roka 2018 sa strana SMER -SD oficiálne nevyjadrila. Redakcia TV JOJ sa pokúsila telefonicky skontaktovať s viacerými poslancami strany, no žiaľ, neúspešne. Telefón ani jeden z kontaktovaných nezdvihol. 

Hoci sa v médiách špekuluje, že nahradiť by Roberta Kaliňáka mala bývalá poslankyňa Darina Gabániová, túto informáciu pre TV JOJ nepotvrdila. Podľa jej slov nie je prvá v poradí náhradníkov. Podľa našich informácii by tak šancu dostať sa do parlamentu mohol mať Peter Náhlik, alebo Milan Mojš. 

Na Kaliňákov odchod z parlamentu reagovali viacerí poslanci. Pre TV JOJ sa vyjadril aj predseda NR SR Andrej Danko. "Konkrétnu informáciu k odstúpeniu Roberta Kaliňáka nemám. Overím si ju, a následne som samozrejme povinný akceptovať jeho rozhodnutie. V každom prípade som z toho troška prekvapený," vyjadril sa šéf parlamentu.  

"Je to pre mňa prekvapivá informácia ale treba to rešpektovať. Ja sám viem aké to je odísť z parlamentu. Ja som zložil mandát pre niekoľkými rokmi a odišiel som, čiže je to určite vážne rozhodnutie. Treba ho rešpektovať," povedal po zistení rozhodnutia Kaliňáka podpredseda parlamentu za Most-Híd Andrej Hrnčiar s tým, že o náhradníkovi informácie zatiaľ nemá. "Je to záležitosť politickej strany Smeru -SD. Ja neviem, kto je tam náhradník. Uvidí sa pri hlasovaní ako to bude vyzerať, ale ja si nemyslím, že by nemal byť ohrozený chod koalície." 

"Robert Kaliňák mal vo svojom rezorte obrovské kauzy. Pri poslednej z nich, únose cudzieho štátneho príslušníka bolo na operáciu cudzej tajnej služby zneužité vládne lietadlo a pravdepodobne aj policajti. Tieto fakty svedčia o tom, že buď bol Robert Kaliňák neschopným ministrom, ktorý svoj rezort nemal pod kontrolou, alebo o všetkom vedel, čo je ešte horšia alternatíva. Okrem iného počas svojho pôsobenia na poste ministra vnútra obchodoval s daňovým podvodníkom Bašternákom. Vzdanie sa mandátu je minimálnym gestom slušnosti voči občanom Slovenskej republiky. Toto gesto však prichádza dosť neskoro," uviedla v stanovisku Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO. 

​"Viackrát takéto rozhodnutie avizoval, alebo o tom uvažoval. Ja som stále tomu tak úplne neveril. Ale teda rozprával o tom, že takéto rozhodnutie urobí, takže nie je to také prekvapenie," dodal podpredseda parlamentu za Smer-SD Martin Glváč. 

"Robert Kaliňák premeškal všetky vhodné príležitosti, keď mal odísť z funkcie a politiky na základe svojich trestuhodných skutkov. Jeho ohlásený odchod tak nie je žiadne zadosťučinenie politickej kultúre a dobrým mravom. Robert Kaliňák sa správa ako človek, ktorý na politike nekresťansky zbohatol a teraz si chce v ústraní svoje bohatstvo užiť mimo záujmu médií, mimo majetkových priznaní. Mýli sa však, ak si myslí, že ujde pred spravodlivosťou," uviedla vo svojom stanovisku strana SaS.  

Pozrite si rozhovor TV JOJ s Robertom Kaliňákom po jeho podaní demisie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy