Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kočnerove podpisy na zmenkách už zhodnotil znalec. Obhajca posudok spochybňuje
Zdielať na

Kočnerove podpisy na zmenkách už zhodnotil znalec. Obhajca posudok spochybňuje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Televízia JOJ získala informácie o výsledkoch znaleckého skúmania podpisov obvineného Mariana Kočnera. Znalec skúmal Kočnerov podpis pre účely trestného stíhania v zmenkovej kauze.

Z 200 Kočnerových podpisov predložených na skúmanie, sa podľa vyjadrenia znalca, štyri podpisové vzory najviac zhodujú. Ostatné podpisy zo vzorky, ktoré znalec skúmal a pochádzajú z obdobia rokov 1996 až 2018, už nenesú žiadne jedinečné zhody.
Podľa špecialistu len dva skúmané podpisy Kočnera na sporných ceninách z roku 2001 nesú jedinečne zhodné znaky s ďalšími porovnateľnými dvoma Kočnerovými podpismi na iných ceninách z roku 2016. "Záver znaleckého posudku konštatuje, že dva sporné podpisy na indosamentoch, ktoré mali byť údajne vyhotovené v roku 2001, sa podobajú najviac dvom porovnávacím podpisom na indosamentoch, ktoré boli na zmenkách vyhotovené v roku 2016," potvrdili právni zástupcovia spoločnosti Markíza Slovakia vo svojom stanovisku. 

​​Televízia JOJ oslovila aj obhajcu Mariana Kočnera, ktorý podnikateľa zastupuje v zmenkovej kauze. Obhajca Michal Mandzák považuje znalecký posudok Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Slovenskej republiky (KEÚ PZ SR) za nesprávny. "Znalecký posudok KEÚ považujeme za nesprávny, a to po stránke formálnej, metodickej a obsahovej, a preto sa obrátime so sťažnosťou na Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré zo zákona vykonáva dohľad nad činnosťou znalcov," vyjadril sa obhajca.

Už skôr, v trestnej veci falšovania ceniny, v ktorej sú obvinení Marian Kočner a Pavol Rusko, znalkyňa vyhotovila posudok, v ktoromn zhodnotila podpisové vzory niekdajšieho šéfa televízie Markíza, Pavla Ruska. Daný posudok advokáti obvinených spochybňujú a na základe toho sa obrátia na ministerstvo spravodlivosti s požiadavkou na preskúmanie odborného postupu znalkyne. "Rovnako tak budeme postupovať i voči znalkyni PhDr. PaedDr. Strakovej, ktorá vypracovala obdobný znalecký posudok vo vzťahu k podpisom PhDr. Pavla Ruska," povedal Michal Mandzák.

Podľa Mandzáka napadnú aj postup vyšetrovateľa v zmenkovej kauze práve pre samotných znalcov. Podľa nich im postupom polície bolo odopreté právo na obhajobu. Doteraz oboch znalcov, ktorí posudzovali podpisy Kočnera aj Ruska a vypracovali posudky, obhajobe obvinených nebolo umožnené vypočuť. "Nesprávnosť a neúplnosť znaleckých posudkov sme chceli napadnúť priamo pri výsluchu znalcov, avšak do dnešného dňa vyšetrovateľ neurčil termín ich výsluchov, čím sa dostal do omeškania a do rozporu s právom na obhajobu," dodal obhajca Mandzák.
Marianovi Kočnerovi 20. decembra sprísnili väzbu. Momentálne je v najprísnejšej, kolúznej väzbe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy