Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Danko a Béla Bugár sa sporia pre maďarského premiéra
Zdielať na

Andrej Danko a Béla Bugár sa sporia pre maďarského premiéra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Medzi Bélom Bugárom a Andrejom Dankom sa črtá ďalší veľký zahraničnopolitický konflikt. Predseda národniarov totiž navrhuje parlamentné uznesenie, ktoré takpovediac podporuje Maďarsko, voči ktorému Európska únia spustila sankčný mechanizmus. Južný sused totiž podľa únie atakuje demokratické princípy v súdnictve či vo vzťahu k médiám. Béla Bugár Dankovo konanie považuje za porušenie koaličnej zmluvy.

Podľa EÚ existuje vážne riziko porušenia hodnôt, na ktorých je únia založená. To tvrdí Európa vo vzťahu k maďarskej justícii či médiám. "Nepríjemná pravda je, že za týchto okolností by bolo nemožné, aby sa Maďarsko stalo členom Európskej únie," tvrdil v európskom parlamente Guy Verhofstadt. 

Obdivné pohľady do okien Viktora Orbana zo strany Andreja Danka narúšajú vzťahy medzi SNS a Mostom-Híd a tak bude koalícia opäť raz hľadaj jednotný postoj. 

Strana SNS tak do Národnej rady predkladá uznesenie, ktorým odrádzajú úniu od krajného riešenia, teda uložiť sankcie Maďarsku. Béla Bugár má ale iný názor. "My sme na toto súhlas nedali a dokonca sme avizovali, že toto považujeme za porušenie koaličnej dohody. Tým pádom, buď to stiahnu, alebo alebo to bude mať aj ďalšie dôsledky," vyjadril sa Bugár. 

"Náš koaličný partner asi nečítal to uznesenie, pretože to hodnotenie, ktoré vyslovil pán Bugár, je absolútne scestné," oponoval poslanec za stranu SNS Jaroslav Paška s tým, že uznesenie hovorí o tom, že je dôsledné dbať na to, aby tie zásady, ktoré sú zakotvené v európskej legislatíve, sa dôsledne dodržiavali. "Ale to nerieši ten problém, že ak niektorý štát odbúrava základné demokratické princípy, tak v tom momente sa nedá mávnuť rukou, ale musí sa konať," dodáva Bugár. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články