Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V okolí požiaru na vianočných trhoch malo byť sedem hydrantov. Podľa BVS boli funkčné
Zdielať na

V okolí požiaru na vianočných trhoch malo byť sedem hydrantov. Podľa BVS boli funkčné

BRATISLAVA / Atmosféru na bratislavských Vianočných trhoch na Hlavnom námestí v stredu narušil výbuch. Z jedného zo stánkov vyšľahli plamene a zasiahli aj známu kaviareň a historickú budovu. Udalosť ale návštevníkov trhov neodradila. Plamene zasiahli historickú budovu, ako aj kaviareň, ktorá v nej sídli. Na mieste sa šírili informácie o nefunkčných hydrantoch.

Na mieste sa povrávalo, že pri na námestí nefungovali hydranty. V okolí by ich pritom malo byť až sedem. Prácu hasičov by to ale neohrozilo. V cisternách totiž mali až 31 kubíkov vody. Práve na funkčnosť hydrantov sme sa kompetentných opýtali. "Hydrant, ktorý je funkčný má na starosti Bratislavská vodárenská spoločnosť," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Bratislava Zuzana Onufer. 

Bratislavská vodárenská spoločnosť nám poslala písomné stanovisko. "Dnes pracovníci BVS overili funkčnosť hydrantov na Hlavnom námestí v Bratislave - všetky boli funkčné," uvádza sa vo vyjadrení. 

Niektoré poklopy na hydrantoch išli ale veľmi ťažko otvoriť, keďže sa často nepoužívajú. Treba nato náradie, no v krízovej situácii by na to v skutočnosti nebol čas.

Deň po požiari bolo námestie opäť plné ľudí

Stánkari otvárali o 10 hodine doobeda a už ich čakali návštevníci. Niektorí prišli podľa ich slov aj preto, aby si pozreli zničenú budovu. Požiar pripomínala už len zhorená budova a opáskované okolie. "Prišli sme sa s kamarátmi pozrieť, čo sa tu stalo," uviedol jeden z návštevníkov. 

Požiar vypukol v stánku s lokšami pri známej kaviarni, ktorá sídli v historickej budove krátko po pol štvrtej hodine popoludní. Ľudia najprv počuli výbuch a potom videli plamene. Tie sa začali nekontrolovateľne šíriť. Kým čakali na hasičov, majitelia stánku sa požiar pokúšali hasiť. Nepodarilo sa im to. Hasiči po príchode dostali oheň rýchlo pod kontrolu a návštevníkov poslala polícia do bezpečia. "Podľa doterajších informácií došlo k požiaru pri výmene plynovej fľaše," uviedla policajná hovorkyňa Lucia Miháliková. 

Záchranári ošetrili jedného muža, pravdepodobne majiteľa stánku. No našťastie nieje vážne zranený. Nikto z návštevníkov sa našťastie nezranil. Majiteľ poškodeného historického objektu odhadol na viac ako 200 tisíc eur. Aj dnes boli na mieste policajti, majitelia ako aj expertízna skupina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy