Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Šéf SIS poprel, že by za jeho šéfovania sledovali organizátorov protestov
Zdielať na

Šéf SIS poprel, že by za jeho šéfovania sledovali organizátorov protestov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik na mimoriadnom zasadnutí Osobitného kontrolného výboru NRSR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby poprel, že by za jeho vedenia boli organizátori protestov Za Slušné Slovensko sledovaní.

Výbor pre kontrolu SIS nebol súce uznášania schopný, napriek tomu Anton Šafárik informoval. Prítomní boli len piati poslanci z trinástich. Podľa Gábora Grendela, predsedu výboru, sa osem členov ospravedlnilo. 

Anton Šafárik uviedol, že Robert Fico nemohol mať informácie o stykoch organizátorov od Slovenskej informačnej služby. "Slovenská informačná služba sa  za môjho vedenia nikdy nezúčastnila tých vecí, o ktorých hovoríte alebo boli medializované, že boli sledovaní, že boli monitorovaní organizátori," uviedol Anton Šafárik. 

"Druhou možnosťou je, že dochádzalo k súkromnému sledovaniu týchto osôb tak, ako dochádzalo k súkromnému sledovaniu novinárov pred vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," uviedol predseda výboru pre kontrolu SIS, Gábor Grendel. 

Šéf SIS nechcel komentovať, odkiaľ mohol mať Robert Fico informácie o organizátoroch zhromaždení. "To nebudem komentovať. To je záležitosť bývalého pána premiéra," dodal Štefánik. 

Poslanec za Smer-SD Vladimír Matejíčka si nemyslí, že by Ficove vyjadrenia evokovali, že má informácie, ku ktorým by nemal mať Fico prístup. "Nemyslím si. To sú všetko dostupné informácie, ktoré si všade prečítate v novinách," uviedol. 

Mimoriadne zasadnutie rokovania zvolal jeho šéf Gábor Grendel. Všetko spustil výrok poslanca Roberta Fica pre český portál echo24.cz povedal, že dnes už vieme, že demonštrácie po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej platil George Soros. Vraj sú o tom dôkazy. Viac povie v okamihu, keď bude jasné, kto si objednal vraždu. Fico ako keby naznačoval, že štát bol zneužitý na sledovanie organizátorov protestov Za slušné Slovensko

V pláne je aj zasadnutie branobezpečnostného výboru. Presný dátum ale nie je známy.

V utorok Národná kriminálna agentúra vypočúvala organizátorov protestov, podľa ich slov od nich požadovala aj výpisy zo súkromných účtov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy