Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opozícia ide odvolávať Danka. Za rozhodnutím nie je len zatajená rigorózna práca
Zdielať na

Opozícia ide odvolávať Danka. Za rozhodnutím nie je len zatajená rigorózna práca

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia v piatok podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Jeho jediným bodom je odvolávanie Andreja Danka z postu predsedu Národnej rady. Rokovanie by malo byť v utorok.

Opozícia už pred týždňom zvýraznila tri dôvody, pre ktoré Danko nie je hodný vykonávať druhú najvyššiu ústavnú funkciu. Prvým je škandalózne zahmlievanie okolo rigoróznej prácou a s tým súvisiace užívanie titulu JUDr. "Správa sa ako podvodník prichytený pri čine," uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová, podpredsedníčka NR SR. 

Druhým dôvodom pre jeho možné odvolanie sú rôzne čudné aktivity zaliečajúce sa režimu v Rusku. "Tieto aktivity sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenska, čo mu už viackrát bolo odkázané aj s ministerstva zahraničných vecí," upresnila Lucia Ďuriš Nicholsonová.

​Tretím dôvodom sú podľa opozície Dankove obdivné reči o režimoch Orbána a Kaczinského. "Keby žijeme v 70. alebo 80. rokoch, tak Andrej Danko by bol zrejme ten aparátčik, ktorý by bol členom nejakého ÚV KSS a robil by ľuďom zle. Danko je človek, ktorý v sebe má gény diktátora," povedal Richard Sulík, predseda SaS. 

Andrej Danko sa odvtedy ku konkrétnym výčitkám opozície priamo nevyjadril. V nedeľu len krátko odpovedal novinárom po kladení vencov. "Rešpektujem to. Keď to bude podané, tak schôdza bude zvolaná," vyjadril sa Andrej Danko, predseda NR SR. 

Po piatkovom opozičnom podaní návrhu poslal Dankov hovorca do médií reakciu, že predseda parlamentu predmetnej schôdzi nebude predsedať, keďže sa to týka jeho osoby. "K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Nicholsonovej by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta ČSR - Rozčúlenie nie je program.- A na ich výčitky ohľadom mojich zahraničných ciest zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja," zaujal stanovisko Andrej Danko. 

Odvolávanie Andreja Danka sa má v parlamente začať v utorok o 13:00, avšak pre citlivosť témy sa dá predpokladať, že to môže trvať do večera, prípadne až do noci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy