Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Naša bezpečnostná stratégia vychádza z materiálov z roku 2013. Novú blokuje SNS, tvrdí opozícia
Zdielať na

Naša bezpečnostná stratégia vychádza z materiálov z roku 2013. Novú blokuje SNS, tvrdí opozícia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko sa pri svojej bezpečnosti riadi 13 rokov starými materiálmi. Tie sú z doby, kedy sme ešte nemohli tušiť, aké riziká prinesie súčasná doba. Aktuálnym príkladom je útok hackerov na ministerstvo zahraničných vecí, no schválenie strategických dokumentov ostalo na mŕtvom bode.

Bezpečnostnú a obrannú stratégiu schválila vláda ešte minulý rok. Dokumenty sa dodnes nedostali na rokovanie do parlamentu. Podľa opozície za to môže predseda SNS Andrej Danko. Ten sa náklonnosťou k Ruskej federácii netají. Stretáva sa so šéfom Ruskej dumy Vjačeslavom Volodinom zo sankčných zoznamov a sám sankcie kritizuje. Práve ruská hrozba je v dokumente spomínaná. Podľa opozície to je dôvod, prečo SNS bráni schváleniu materiálov. "Jednoznačne to blokuje Slovenská národná strana, ktorá je známa hlavne cez svojho predsedu Andreja Danka svojimi, povedal by som až nadštandardnými väzbami s Ruskom," povedal bývalý minister obrany Ľubomír Galko. 

"Nemôže tu niekto trucovať ako malý chlapec, že jemu sa niečo nepáči. Robili na tom naozaj ľudia, ktorí myslím si sa akoby nebáli vecne popísať čo je problém a navrhli nejaké riešenie pre Slovensko," povedal poslanec za Sme rodina Milan Krajniak. V súčasnosti sú naše strategické obranné dokumenty ešte z roku 2005 a napríklad kybernetická hrozba je v nich popísaná jedinou vetou. Poslanci upozorňujú, že 13 rokov starý dokument nereflektuje aj ďalšie hrozby ako Islamský štát či nelegálnu migráciu, no SNS ustúpiť nemieni.

"Sú tam jednoducho veci, ktoré sú pre Slovenskú národnú stranu neprijateľné, pretože Slovenská národná strana si myslí, že Slovensko nemá nepriateľa a nepotrebuje si nepriateľa vyrábať," uviedol poslanec za SNS Anton Hrnko. Aktuálnym príkladom je útok hackerov na ministerstvo zahraničných vecí. Na štvrtkovom výbore pre vojenské spravodajstvo vec vysvetľoval aj riaditeľ tajných Ján Balciar. Ten na otázky novinárov nereagoval. Keďže je zasadanie výboru utajené, jeho členovia len potvrdili, že sa útočníci nedostali k utajovaným skutočnostiam. "Bezpečnostná stratégia Slovenska z minulého roku jasne poukazuje na nebezpečenstvo kybernetických útokov a pripomína, že dopady takýchto útokov môžu byť porovnateľné s dopadmi konvenčných útokov. Necítime dopyt po tom, že by sa mala stratégia prepisovať," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. 

Opozícia je pripravená strategické dokumenty predložiť do parlamentu sama, a to v rovnakej podobe ako ich schválila vláda.

Pozrite si archívnu reportáž o kyberútoku na ministerstvo zahraničných vecí. 

Súvisiace články