Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komunálne voľby sa blížia. O lukratívne pozície je veľký záujem
Zdielať na

Komunálne voľby sa blížia. O lukratívne pozície je veľký záujem

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok o polnoci mestá a obce uzatvárajú možnosť kandidovať na post primátora či starostu. V našich krajských mestách je o lukratívnu pozíciu veľký záujem. Prinášame vám mená niektorých známych kandidátov, ktoré sa budú uchádzať o vaše hlasy v novembrových voľbách. Všetky mená kandidátov budú známe až v najbližších dňoch.

V utorok končí možnosť podať kandidátku na post primátora alebo starostu vo viac ako 2 900 miest a obcí na Slovensku. V Bratislave aj podľa prieskumu Obyčajných ľudí a KDH preferujú kandidáta Matovičovcov, starostu Vajnor Jána Mrvu. Aj preto sa rozhodla z predvolebného boja odstúpiť kandidátka KDH Caroline Líšková. A hoci opozičné strany odmietli zverejniť presné čísla, hovoria, že boj o Bratislavu bude mimoriadne tesný.

Spájanie síl 

"Výsledky primárnej voľby Caroline Líšková treba uznať, že prehrala, ale dobrou správou je, že sa zrodila na Slovensku nová politička," vraví predseda KDH, Alojz Hlina.

"Za dobrú vec sa treba spájať. My by sme boli radi, aby sa inšpirovali aj v druhých mestách, len už na to nie je čas," uviedol predseda hnutia OĽaNO, Igor Matovič. 

Horúci kandidáti 

Podľa prieskumu má okrem Mrvu šancu na víťazstvo aj exšéf RTVS Václav Mika, súčasný primátor Ivo Nesrovnal, ako aj architekt Matúš Vallo. A práve prví dvaja kandidujú ako nezávislí bez podpory politických strán.

Za to v Košiciach je okolo kandidátov stále nejasno. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič nevedel odpovedať, koho vlastne v metropole východu podporia. Ich pôvodný kandidát Jaroslav Poláček stratil dôveru po tom, ako sa medializovalo, že ho manželka obvinila zo sexuálneho zneužívania ich štvoročného syna.Medzitým kandidatúru ohlásila aj nezaradená poslankyňa parlamentu Alena Bašistová.

V Prešove kandiduje súčasná primátorka Andrea Turčanová, ale aj jej predchodca Pavel Hagyari. V Banskej Bystrici to opäť s podporou Smeru skúsi Ján Nosko. kandidátom opozičných strán je zas Igor Kašper.

V Žiline Igora Chomu zo Smeru chce nahradiť jeho zástupca Patrik Groma, ale aj neprávoplatne odsúdený exminister Marián Janušek, či Martin Kapitulík. V Trnave sa bude snažiť obhájiť kreslo Peter Bročka. Kandidátom vládneho Smeru a SNS je Igor Válek

V Trenčíne sa bude snažiť získať už tretí mandát Richard Rybníček, či prednosta stavebného úradu v Trenčianskych Tepliciach Miloš Mičega. A hoci viacerí oficiálne kandidujú ako nezávislí, spoliehajú sa aj na podporu vládnych či opozičných strán. No podľa politológa Pavla Baboša sa v regionálnych voľbách na politické tričko nehrá. "Nemôžeme hovoriť naozaj o tom, že by podpora politických strán na národnej úrovni sa automaticky preklápala aj do podpory na úrovni komunálnej." 

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy