Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa Kaliňáka Slovensko Poliakov v žiadosti o prelet neoklamalo. Opozícia si myslí opak
Zdielať na

Podľa Kaliňáka Slovensko Poliakov v žiadosti o prelet neoklamalo. Opozícia si myslí opak

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ku kauze únosu vietnamského občana cez Slovensko prišli minulý týždeň odpovede ministerstva zahraničných vecí. Vyvolali ale ďalšie otázky o tom, prečo bolo v žiadosti o prelet na poslednú chvíľu uvedené, že poletí vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Ten sa v utorok vyjadril, že na tom, že lietadlom napokon necestoval, nie je nič zvláštne.

Robert Kaliňák prišiel na brannobezpečnostný výbor, čas na zodpovedanie otázok TV JOJ si ale nenašiel. Na tlačovej konferencii Smeru o obedoch pre deti napokon vysvetľoval, prečo Slovensko podľa neho Poliakov žiadosťou o prelet neoklamalo. "Niektoré lety s označením SSG04, kam patrí vlastne typ ministerských letov, sú označené aj v prípade, že nimi minister neletí, to je celé. Je to v poriadku? Ja si osobne myslím, že áno," povedal Kaliňák. 

Parlamentný výbor pre zahraničnú politiku, na ktorom sa tiež mala riešiť aj otázka slovenskej žiadosti o prelet nad poľským územím, sa nekonal, nebol totiž uznášaniaschopný. Neprišli jeho členovia za vládne koaličné strany. "Dvadsiateho piateho mal letieť len minister vnútra Vietnamu, na druhý deň to mal byť minister zo Slovenska a nikto netuší, čo mal robiť v Moskve. Smrdí to špekuláciou, aby Poliaci nerobili problém pri prelete," povedal poslanec za SaS Martin Klus. 

"Nemyslím si, že sme oklamali partnerov. Mohol nastať nečakaný vývoj, ja to posúdiť neviem. Neviem sa vyjadriť, či je niečo štandardné alebo neštandardné," uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí z SNS Lukáš Parízek. 

"Evidentne sa slučka okolo Roberta Kaliňáka sťahuje a môže sa stať, že ten človek skončí vo väzení," povedal poslanec z SaS Ľubomír Galko. Tému únosu vietnamského občana by ministerka vnútra Saková mala so svojim nemeckým kolegom riešiť osobne na budúci týždeň. "Očakávam že sa budúci týždeň stretneme vo Viedni. Na osobnom stretnutí všetky témy prediskutujeme," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. 

Počas reči ministerky vnútra Denisy Sakovej sa Robert Kaliňák zabával svojským spôsobom, čo si všimli kamery TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy