Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obedy zadarmo v školách budú štát stáť ročne asi 117 miliónov eur, tvrdí Fico
Zdielať na

Obedy zadarmo v školách budú štát stáť ročne asi 117 miliónov eur, tvrdí Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Obedy zadarmo v školách budú štát stáť ročne asi 117 miliónov eur. Povedal to na dnešnej tlačovej besede predseda strany Smer-SD Robert Fico s tým, že poslanci za Smer-SD predložia do Národnej rady SR novelu zákona, aby deti, ktoré sú v poslednom ročníku materských škôl a žiaci základných škôl mali od začiatku budúceho roka obedy zadarmo

"Týka sa to asi 516-tisíc detí. Pozreli sme si štatistiky, ktoré boli prekvapujúce. Asi iba 50 až 60 percent žiakov na druhom stupni sa stravuje v škole, kým v materskej škole je účasť takmer 100-percentná. Každé dieťa na ZŠ a každé dieťa v poslednom ročníku materskej školy dostane od štátu tú sumu, ktorú dnes rodičia dávajú na jeho obed. Hovoríme o sume 1,20 eura na žiaka, bez ohľadu na to, aký príjem má rodič," vysvetlil Fico.

Podľa Fica sa našej ekonomike a Slovensku darí tak, ako nikdy predtým. "To je dôvod, aby sme prichádzali s ďalšími a ďalšími opatreniami, ktoré zvyšujú úroveň života ľudí na Slovensku. Ja sa z obedov zadarmo veľmi teším. Budú mať veľký úspech v praxi," doplnil predseda strany Smer-SD. Ako ďalej uviedol, mestám a obciam dajú 1,20 eura na žiaka. "Tým sa naša povinnosť končí," uzavrel Fico.

V školských zariadeniach sa podľa ministra financií Petra Kažimíra v školskom roku 2017/2018 stravovalo asi 381-tisíc žiakov. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter víta opatrenie obedov zadarmo, pretože dnes je asi 56-tisíc detí v hmotnej núdzi. Ako ďalej uviedol Richter, stále existujú školy bez jedálne. "Tým deťom zabezpečíme desiate. Žiadne dieťa nebude ukrátené," dodal Richter.

Podľa poslanca NR SR a tímlídra strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre školstvo Branislava Gröhlinga sú obedy zadarmo typický populistický krok a kupovanie si voličov v podaní strany Smer-SD. "Dobre fungujúca vláda má vytvoriť taký systém, aby ľudia neboli odkázaní na rôzne nekoncepčné almužny od štátu. Obedy zadarmo navyše nie sú v školstve prioritou číslo jeden, dva, ani tri. Sociálne stravovanie dnes využíva asi 10 percent žiakov z tých, ktorým chce Smer-SD preplatiť obedy zadarmo. Väčšina žiakov a rodičov obedy zadarmo nepotrebuje. Potrebujú však kvalitné učebnice, dobre vybavené školy a dobré vzdelanie pre svoje deti. Na to by táto vláda musela mať skutočný záujem a plán, ako školstvo skvalitňovať a nie iba kupovať si hlasy voličov," povedal Gröhling. Ako ďalej uviedol, paradoxné je, že obedy zadarmo predstavuje vedenie strany Smer-SD a nie ministerka školstva z SNS Martina Lubyová, ktorá má zodpovednosť za riadenie rezortu školstva. Agentúru SITA informovala vedúca Komunikačného oddelenia a hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy