Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kontroverzní poradcovia. Politici majú voľnú ruku v ich výbere
Zdielať na

Kontroverzní poradcovia. Politici majú voľnú ruku v ich výbere

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, čo sa stal Tibor Gašpar poradcom ministerky Sakovej, sa vynára otázka, kto vlastne môže radiť ministrom, premiérovi či prezidentovi. Medzi poradcami sa totiž objavujú aj ľudia, ktorí by od vysokopostavených politikov mali byť čo najďalej.

Ministerstvo vnútra sa rozhodne vie postarať o čelné policajné tváre. Po ministerkinom boku bude ako poradca pôsobiť Tibor Gašpar, bývalý policajný prezident. Avšak na ministerstvo by sa mal dostať aj odídený šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. 

Práve Peter Pellegrini bol ten, kto oznamoval odchod Tibora Gašpara z postu policajného prezidenta, a to krátko po tom, ako si s ním nevedel poradiť Tomáš Drucker. V piatok ale z úradu vlády prišla len odpoveď, že personálne obsadenie postov poradcovje v plnej kompetencii ministerky vnútra. "Považujem to za zbytočnú politickú histériu. Ja predsa nie som a nebol som politik. Nesúperím so žiadnym politickým oponentom. Je to dohodnuté na čiastočný úväzok, ako poradenstvo v legislatíve a najmä pre riešenie bezpečnostných otázok," uviedol Tibor Gašpar, bývalý prezident PZ. "Ja to pokladám za bezočivosť. Toto sú ľudia, ktorí mali aj policajný zbor a aj rezort vnútra obchádzať v súčasnosti a aj v budúcnosti na 100 honov," oponuje Ľubomír Galko, poslanec NR SR ZA SaS.

Gašpar ale zároveň bude radiť aj českému ministrovi vnútra a do voľby nového policajného prezidenta sa nijako nehrnie. "Môžem vás ubezpečiť, že sa neprihlásim do konkurzu na nového policajného prezidenta," povedal Tibor Gašpar.

Historická skúsenosť ale ukazuje, že vysokí ústavní činitelia nemali veľké nároky na svojich poradcov. "Majú voľnú ruku v tom, akých poradcovsi k sebe berú. Hovorí to o ich predstavách, v čom potrebujú radiť," povedal Pavol Demešm zahraničnopolitický analytik. V čom mohla premiérovi Robertovi Ficovi radiť Mária Trošková dodnes nie je jasné. Legendami opradená je aj úloha Blaženy Martinkovej, Mečiarovej poradkyne pre všetko. Či Anny Nagyovej, ktorá vraj mohla Mečiara do 24 hodín zničiť. "Myslím si, že Peter Pellegrini sa vyvaruje mať vo svojom okolí podobné typy, ako bola pani Trošková," dodal Pavol Demeš. Alebo expremiérov poradca Quang Le Hong je pritom jednou z hlavných postáv pri únose Vietnamca, tvrdia nemecké médiá, čo ale on popiera. Minimálne v kontroverznosti expremiéra Fica dobehlo to, čo v minulosti vyčítal expremiérke Radičovej. 

Z budúceho poradného zboru Petra Pellegriniho je zatiaľ známe len jediné meno. A to meno končiaceho veľvyslanca Slovenskej republiky v USA, Petra Kmeca, ktorý bude radiť v zahraničnej politike. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy