Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cigániková o selfie na sále: O neetickosti sa nedá hovoriť
Zdielať na

Cigániková o selfie na sále: O neetickosti sa nedá hovoriť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslankyňa Cigániková má veľkú záľubu v takzvaných selfíčkach. Nedávno zverejnila na sociálnej sieti fotku z operačnej sály v banskobystrickej nemocnici, kde je na stáži. Fotografia mnohých pobúrila. Na operačnom stole sa totiž nachádzal pacient.

Na kontroverznej fotografii nevidno do tváre pacienta, ani personálu, iba výrazné oči poslankyne. V statuse píše, že sa chce pochváliť s tým, že celé leto stážuje v nemocnici, aby sa mohla konfrontovať s reálnou praxou a ako poslankyňa nerobila rozhodnutia len tak od stola. "Teraz zisťujem, že sa deje obrovské množstvo pozitívnych vecí a chcela som sa o tie pozitívne pocity podeliť s občanmi," napísala Cigániková.

Kritika nedala na seba čakať 

Viacerých poslancov vládnej koalície i časti verejnosti však selfie pobúrila. Napríklad SNS považuje za nehoráznosť, aby si niekto urobil fotku na mieste, kde je potrebné mať maximálnu pokoru a úctu k telu a aby sa s ňou následne aj chválil na sociálnych sieťach. "O neetickosti sa nedá ani hovoriť. Bola som seriózne oblečená, ešte aj ten mobil bol v sterilnom vrecku," bráni sa Cigániková. 

Poslankyňa sa bráni tým, že išlo o propagáciu spoločensky prospešného zámeru. "Dobrý úmysel takto obrátiť len preto, že ide o iné politické tričko, sa mi zdá úbohé," dodáva poslankyňa. 

Názor odborníka

Vzhľadom k tomu je toto selfie podľa sociologičky vcelku mierne. "V tomto prípade sa dá akceptovať to jej vysvetlenie, že ten účel bol študijný a že súvisí s jej zaradením. Ľudia skutočne sú zvedaví na takéto prostredia," myslí si sociologička Sylvia Porubänová. Iná otázka je, či je v poriadku, aby počas operácie mohol byť prítomný niekto iný, ako zdravotný personál, a ak áno, za akých podmienok. Hovorkyňa banskobystrickej nemocnice, Ružena Maťašeje, je presvedčená, že všetko bolo v poriadku. 

Je známych viacero prípadov, keď za selfie s pacientom, ktorého súhlas nebol vyžiadaný, boli zdravotní pracovníci prísne potrestaní. Či už išlo o prípady z Ruska, Číny, Ukrajiny, alebo od nás z Bratislavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy