Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister Gajdoš pri nákupe transportérov plní len úlohy vlády. Súťaž vyhlásiť odmieta
Zdielať na

Minister Gajdoš pri nákupe transportérov plní len úlohy vlády. Súťaž vyhlásiť odmieta

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pri nákupe transportérov plní Ministerstvo obrany úlohy vlády. Takto sa v sobotu vyjadril počas diskusnej relácie na RTVS minister obrany Peter Gajdoš. Reagoval tak na otázku redaktora, či pred nákupom transportérov bola alebo nebola súťaž. V konečnom dôsledku sa na tému nákupu konkrétne nevyjadril.

Minister obrany Gajdoš spomenul, že musí dodržiavať slovenské zákony, ctí si ich a obstarávanie je transparentné. Ani po opakovaných vyzvaniach ale Gajdoš v relácii jasne neodpovedal, či súťaž bola alebo nebola. "Podľa toho, ako to vy beriete," odpovedal počas relácie. Podľa jeho slov si len plní úlohy vlády.

Neskôr minister pripomenul, prečo nechcú súťažiť. Uvedená súťaž by podľa neho trvala dlhé roky a v súčasnosti sú slovenské radary po životnosti a udržujú ich iba opravami. Minister obrany tiež spomenul, že nákupom by mohli spojiť spôsobilosti napríklad dvoch radarov do jedného, čím by ušetrili peniaze. Bývalý minister obrany, poslanec Národnej rady Ľubomír Galko v diskusii uviedol, že za tri roky na ministerstve nebola ani jedna súťaž. Vyhlásili iba jednu a aj tú následne zrušili. 

Galko tiež dodal, že aj iné obstarávania boli netransparentné. Podľa neho nenakladá súčasné vedenie rezortu so štátnymi peniazmi tak, ako by nakladali so svojimi. Gajdošovi pripomenul, že transportéry nakupuje za štátne peniaze. Galko si myslí, že by mal rezort k nákupu pristupovať zodpovedne, pretože to bude platiť aj ďalšia vláda. 

Na jeho slová mu Gajdoš opakovane odpovedal, že ministerstvo obracia každú korunu a dodržiava, čo stanovila vláda vo svojom programovom vyhlásení. Poznamenal tiež, že pri nákupe chce podporovať slovenský priemysel. Bývalý minister obrany ale opakovane povedal, že víťaz je už vopred vybratý. Gajdoš sa na jeho tvrdenie okamžite spýtal, odkiaľ ma takéto informácie. "Rozprávate o veciach, ktoré sú neoficiálne," pokračoval Gajdoš. Podľa Galka ale vozidlá môžu a mohli byť lacnejšie, keby bola súťaž. 

Pozrite si archívnu reportáž o návšteve Gajdoša v Ríme kde si uctil výročie československých légii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy