Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Požiar zachvátil umeleckú školu v Glasgowe. S plameňmi bojuje viac ako 120 hasičov
Zdielať na

VIDEO: Požiar zachvátil umeleckú školu v Glasgowe. S plameňmi bojuje viac ako 120 hasičov

GLASGOW / Budovu renomovanej umeleckej školy Glasgow School of Art zachvátil požiar. Je to pritom po druhý raz za uplynulé štyri roky. Takzvaná Mackintosh building začala horieť v piatok okolo 23:20 miestneho času, pričom oheň sa rozšíril aj na okolité budovy vrátane nočného a hudobného klubu, ktorý "značne poškodil". Podľa škótskej požiarnej a záchrannej služby si požiar nevyžiadal žiadne obete.

Pri požiari zasahovalo viac ako 120 požiarnikov. Predpokladá sa, že sa snahy dostať oheň úplne pod kontrolu "predĺžia", píše spravodajský portál BBC citujúc námestníka požiarneho náčelníka Iaina Bushella. Podľa Petera Heatha z požiarnej a záchrannej služby oheň spôsobil "rozsiahle škody" v budove školy a zasiahol všetky jej poschodia. V dôsledku požiaru uzavreli v Glasgowe viacero ulíc a úrady evakuovali obyvateľov z okolitých budov.

"Toto je jasne extrémne vážna situácia," vyjadrila sa na margo požiaru škótska premiérka Nicola Sturgeonová na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. "Moje prvé myšlienky dnes v noci boli o bezpečnosti ľudí, ale srdce mám tiež zlomené pre glasgowskú milovanú Glasgow School of Art," napísala v príspevku. Britský minister pre škótsko David Mundell v súvislosti s požiarom uviedol, že je "zdevastovaný" a vláda "je pripravená pomôcť, finančne aj inými spôsobmi".

​Budovu umeleckej školy dokončili v roku 1909 na základe návrhov architekta Charlesa Rennieho Mackintosha. Vyštudovalo na nej viacero popredných britských umelcov ako Douglas Gordon, Alison Watt, David Shrigley, Simon Starling, Richard Wright alebo Martin Boyce či herci Robbie Coltrane a Peter Capaldi. Školu zachvátil požiar už v roku 2014, pričom ho spôsobil chybný projektor. Oheň vtedy zničil jej knižnicu, ktorá bola považovaná za jeden z najlepších príkladov secesie na svete. Projekt na reštauráciu budovy stál 20 až 35 miliónov libier.

Pred rokom došlo v Londýne k požiaru vysokej obytnej budovy. Niekoľko ľudí je odvtedy stále nezvestných: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy