Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kancelárka mení názor. Prerozdelenie utečencov rozhádalo Európu
Zdielať na

Kancelárka mení názor. Prerozdelenie utečencov rozhádalo Európu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel sa spätne na svoje rozhodnutie o kvótach a prerozdeľovaní utečencov pozerá kriticky.

Už v roku 2015 sa rozhodovalo o kvótach a prerozdelení utečencov medzi jednotlivé krajiny Európskej únie. Hoci návrh na prerozdelenie 120-tisíc žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzali v Taliansku a Grécku, prešiel, jeho schválenie nebolo jednomyseľné. Proti tomuto rozhodnutiu sa postavilo Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Hlasovania sa zdržalo Fínsko. 

Angela Merkel, šéfka nemeckej vlády, ktorá jednoznačne kvóty zastávala, postupne mení svoje rozhodnutie. Podľa magazínu Spiegel vidí dokonca svoje rozhodnutie ako neúspech. V stredu na uzavretom zasadnutí v Mníchove povedala svojim kresťanskodemokratickým kolegom, že presadenie kvót väčšinovým hlasovaním neprospelo k mieru v rámci Európy. "To musím kriticky povedať pri spätnom pohľade," uviedla Merkelová. 

Kancelárka rovnako vyslovila podporu pre rozvoj systému takzvanej flexibilnej solidarity. S týmto pojmom prišli práve krajiny Visegráskej štvorky - Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Flexibilná solidarita by mala rozhodovanie o konkrétnych prípadoch v rámci migračnej politiky nechať na jednotlivé štáty. V podstate by to znamenalo, že krajiny, ktoré nechcú utečencov prijímať, neboli by k tomu nútené. Ale naopak by mohli výraznejšie finančne prispievať. 

Český premiér Andrej Babiš ale začiatkom mesiaca vyjadril neochotu aj ku finančnej kompenzácii: "My to nechceme kompenzovať, prečo by sme to mali kompenzovať príspevkom." Preto budúcnosť flexibilnej solidarity zostáva neistá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy