Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neúspešnú žalobu pre povinné kvóty zaplatí Slovensko. Koľko bude stáť, Fico zatiaľ nevie
Zdielať na

Neúspešnú žalobu pre povinné kvóty zaplatí Slovensko. Koľko bude stáť, Fico zatiaľ nevie

Archívna reportáž

LUXEMBURG / Európsky súdny dvor dnes v plnom rozsahu zamietol žalobu, ktorú Slovensko a Maďarsko napadli systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka podľa kvót.

Slovensko plne rešpektuje rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý dnes zamietol žalobu SR aj Maďarska proti rozhodnutiu o kvótach, vyhlásil na tlačovej besede premiér Robert Fico. Súdny dvor svojím rozhodnúť povedal, že má iný právny názor ako Slovensko.

Slovensko a Maďarsko žiadalo od súdu zrušenie rozhodnutia Rady EU o kvótach, ktoré podľa nich, okrem iného, malo zlý právny základ a nebolo prijaté väčšinou členských štátov. Jeho žaloba bola však zamietnutá v celom rozsahu.

Celý záznam tlačovej konferencie si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

.

Podľa Fica išlo o tzv. nelegislatívny akt a rada mohla postupovať pri rozhodnutí o kvótach tak, ako sa rozhodla, teda, že nebolo potrebné konzultovať to s európskym parlamentom, prijať to na úrovni rady a že nebolo potrebné jednomyseľné rozhodnutie. Zdôraznil, že na základe dnešného rozhodnutia súdu nám nehrozia žiadne postihy. Ide o konečné rozhodnutie, nie je možne podať opravný prostriedok.

Slovensko bude platiť 

Koľko neúspešná žaloba stála, zostáva nateraz nejasné. Kto tieto trovy zaplatí, je však už v tejto chvíli zrejmé. 

"V prípade žaloby, ktorá je neúspešná - ako je tomu v prípade žaloby SR voči Rade EÚ - trovy konania hradí žalobca. A ide o trovy rady," vysvetlila riaditeľka Ústavu medzinárodného a európskeho práva UPJŠ Martina Jánošíková. 

"Túto informáciu zatiaľ nemám, neviem," odpovedal Fico na otázku, koľko táto neúspešná žaloba bude Slovensko stáť. 

Fico ďalej vyhlásil, že na politickom postoji ku kvótam a migrantom sa nič nemení a Slovensko naďalej odmieta systém povinných kvót. Solidarita by mala byť vyjadrená inak ako povinným prijímaním migrantov, konštatoval.

Podľa súdu rozhodnutie o prerozdelení 120 tisíc utečencov nemuselo byť prijaté jednomyseľne. Súd odmietol aj ďalšie argumenty Bratislavy a Budapešti. 

Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka by sa Slovensko nemalo postaviť proti rozhodnutiu súdu. O ďalšom postupe po verdikte súdu rozhodne vláda, povedal novinárom. Či by Slovensko malo dohnať zameškané prijímanie migrantov, neuviedol. 

​K rozsudku Európskeho súdneho dvora sa vyjadrila aj opozičná strana OĽaNO. "Robert Fico spravil v prvom rade chybu, keď podpísal Lisabonskú zmluvu bez toho, aby si vyrokoval výnimky, ktoré zohľadňujú slovenský národný zaujem tak, ako to urobili iné krajiny Európskej únie," uvádza sa v stanovisku strany. Podľa OĽaNO mal premiér riešiť migračnú krízu v čase, keď vznikla a mal sa snažiť presadzovať riešenia prijateľné pre Slovensko. 

Reakcie európskych politikov

"Členské štáty sa nemôžu vyhýbať svojej zodpovednosti, dnešný verdikt to potvrdil. Naliehavo potrebujeme mať k dispozícii organizovaný a súcitný systém reakcie," myslí si predseda výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody Claude Moraes. 

Luxemburský verdikt privítala aj európska komisia.

"Nemali by sme zabúdať na to, že solidarita je obojsmerná cesta. Všetky členské štáty musia stáť pripravené, keď treba. Nie si len vyťahovať hrozienka z koláča," vyhlásil eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos. 

​Maďarská strana má ale na situáciu okolo povinných kvót zjavne úplne iný názor. 

"Toto rozhodnutie je úplne neakceptovateľné pre maďarskú vládu a Maďarsko. Naša vláda bude robiť od dnes všetko pre ochranu Maďarov a pre ich bezpečnosť," skonštatoval maďarský minister zahraničných vecí Peter Szíjartó. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy