Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NBÚ pri udelení previerky dodržal zákon. Jasaň ale ďalšiu kontrolu zablokoval, tvrdí Galko
Zdielať na

NBÚ pri udelení previerky dodržal zákon. Jasaň ale ďalšiu kontrolu zablokoval, tvrdí Galko

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ľubomír Galko zo strany SaS na tlačovej konferencii informoval o výsledkoch kontroly udelenia bezpečnostných previerok Viliama Jasaňa a Márie Troškovej. Národný bezpečnostný úrad podľa doložených informácií pri udelení previerky nepochybil, no podľa Galka pochybil bývalý premiér Robert Fico, ktorý ohrozil bezpečnosť štátu.

Ľubomír Galko dal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otvoriť previerky Viliama Jasaňa a Márie Troškovej. Od začiatku sa vedelo, že Mária Trošková napriek svojim zahraničným cestám s bývalým premiérom Ficom previerkou nedisponovala a podľa vyjadrení Úradu vlády ju ani nepotrebovala. V prípade Viliama Jasaňa to ale bolo iné. "Boli mi predložené všetky písomnosti, ktoré išli z Národného bezpečnostného úradu a boli mi predložené aj všetky odpovede, ktoré NBÚ dostal. Konštatujem, že Národný bezpečnostný úrad zákon dodržal a nedisponoval informáciami o nekompetentnosti osoby Vilama Jasaňa, úrad dodržal zákon," uviedol Galko. 

Podľa neho na to, aby bolo možné zistiť, na ktorej strane teda došlo k chybe pri preverovaní Jasaňa a pri udeľovaní bezpečnostnej previerky, by bolo nutné zabezpečiť hĺbkovú kontrolu. Tú ale znemožnil sám Jasaň. "Jasaň urobil neštandardný krok. Niekoľko dní po otvorení jeho bezpečnostnej previerky stiahol svoj súhlas s oboznamovaním sa s utajovanými skutočnosťami a preverovaním a vykonávaním bezpečnostnej previerky Týmto zviazal ruky NBÚ a previerka mu bola odobratá. Dnes už nedisponuje previerkou NBÚ a nemôže sa oboznamovať so skutočnosťami. NBÚ zároveň nemôže dalej preverovať jeho osobu," dodal Galko. Jasaň tým podľa neho priznal svoju nekompetentnosť. 

Tlačovú konferenciu Ľubomíra Galka sme vysielali NAŽIVO.

Jasaň podľa Galka má čo skrývať a myslí si, že je evidentné, že pôvodná previerka nemohla spĺňať kritériá. Za zlyhanie systému je podľa neho zodpovedný bývalý premiér Robert Fico, ktorý tým podľa Galka ohrozil národnú bezpečnosť. Viliam Jasaň aj Mária Trošková dočasne opustili svoje funkcie po medializovaných informáciách o ich prepojení na podozrivú skupinu talianskych podnikateľov.

Súvisiace články