Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrej Kiska nebude druhýkrát kandidovať na prezidenta
Zdielať na

Andrej Kiska nebude druhýkrát kandidovať na prezidenta

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa nebude druhýkrát uchádzať o post prezidenta Slovenskej republiky. Oznámil to na brífingu v prezidentskom paláci.

"Na moje rozhodnutie vplývalo viacero okolností. Nikdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa dôležitý. V uplynulom roku sme v rodine zažili šťastné aj tragické udalosti. Oboje mi pripomenuli, že čas strávený s rodinou je nenahraditeľný. Ak má mať život zmysel, nemôžeme ich odsúvať,“ povedal prezident.

Rovnako rozumie aj zodpovednosti za dôveru, ktorú mu dali ľudia vo voľbách v roku 2014. "Som si vedomý toho, že Slovensko potrebuje sebavedomú hlavu štátu, ktorá sa nebude báť postaviť za hodnoty modernej, slobodnej, demokratickej krajiny," dodáva Kiska. 

Andrej Kiska vo svojom stanovisku spomínal aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Netvrdím pritom, že sme lepšia spoločnosť ako pred mesiacom alebo dvomi," uviedol Kiska.

Jeden z hlavných dôvodov, prečo pred piatimi rokmi kandidoval, bolo vrátiť dôveru občanov k inštitúcii prezidenta a vytvoriť konštruktívnu protiváhu vládnej moci. "Ako prezident sa snažím prispieť k tomu, aby vládni politici plnili sľuby, a dosahovali presvedčivé, hmatateľné výsledky" pokračuje hlava štátu. 

"Politický zápis, ktorý som začal v roku 2014 nepovažujem za skončený. Budem premýšľať ako využiť autoritu a dôveru, ktorú mám vo väčšine spoločnosti. Aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú ochotní vládnuť odborne a slušne," uviedol Kiska. 

Fico sa nečuduje

Poslanec NR SR a predseda strany Smer-SR Robert Fico sa nečuduje, že sa prezident Andrej Kiska rozhodol nekandidovať v ďalších prezidentských voľbách. Ako sa ďalej uvádza v jeho tlačovej správe, "podľa poslancov Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií ho totiž správa Finančnej správy SR, týkajúca sa daňových operácií jeho firmy KTAG, absolútne morálne diskvalifikuje. Tým, že prezident odmieta dať súhlas na zverejnenie tejto správy, len potvrdzuje, že niečo nekalé skrýva". Fico ďalej argumentuje aj tým, že "médiá v minulosti priniesli informácie o nezákonnom financovaní prezidentskej kampane A. Kisku, ako aj daňových podvodoch jeho firmy KTAG".

​Lajčák kandidovať nebude

Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák nebude kandidovať na prezidenta SR. Ako povedal novinárom, toto jeho rozhodnutie neovplyvní ani utorkové rozhodnutie Andreja Kisku, ktorý oznámil, že v budúcoročných prezidentských voľbách kandidovať nebude.

Blaha: Bol to najhorší prezident

Prezident Andrej Kiska dnes prvýkrát potešil predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD). Ako povedal Blaha dnes pre agentúru SITA, "všetky jeho sladké rečičky okolo sú zbytočné, Kiska konečne pochopil, že neustojí tlak, ktorý voči nemu rastie pre jeho podvody". "Kiska bol najhorší prezident SR v našich moderných dejinách. Na úbohé politikárčenie zneužil dokonca aj vraždu. A kopal do svojej vlasti, opakovane a surovo. Robil zlé rozhodnutia, horšie rozhodnutia a najhoršie rozhodnutia. Nič iné. Trvalo to niekoľko rokov, kým sa prihodilo, že Kiska prijal konečne múdre rozhodnutie - rozhodnutie, že skončí,“ vyhlásil Blaha, podľa ktorého "americká ambasáda prichádza o hlavu štátu, no Slovensko jasá".

Bugár rozhodnutie berie na vedomie

Predseda Most-Híd Béla Bugár berie na vedomie rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku, že nechce kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Ako povedal Bugár pre agentúru SITA, k prípadným iným politickým aktivitám Kisku sa nevie vyjadrovať.

Most-Híd podľa Bugára nezávisle od rozhodnutia Kisku hľadá vhodného prezidentského kandidáta. "Začiatkom júna máme republikový snem, na ktorom chceme oznámiť jeho meno,“ povedal Bugár.

Danko to vníma ako osobné rozhodnutie

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vníma vyjadrenie prezidenta SR Andreja Kisku ako jeho osobné rozhodnutie a berie ho na vedomie. Ako povedal Danko pre agentúru SITA, ak by Kiska založil novú politickú stranu, verí, že konečne voliči SaS, OĽaNO a Sme rodina budú mať rozumnú alternatívu na voľbu.

Matovičovi to je ľúto

Lídrovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávisle osobnosti  Igorovi Matovičovi je ľúto, že Andrej Kiska sa rozhodol viac nekandidovať na funkciu prezidenta. "Na strane druhej som rád, že sa rozhodol aj po skončení svojho mandátu naďalej aktívne napomáhať k očiste slovenskej politiky," uviedol vo svojom stanovisku Matovič.

Nezaradený poslanec NR SR a zakladajúci člen strany SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý si váži, že prezident Andrej Kiska chce svoj vysoký kredit naďalej využívať pre dobro Slovenska a silou svojej osobnosti spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne. "V SPOLU - občianska demokracia sa s týmto cieľom stotožňujeme. Naša krajina potrebuje hlboké zmeny. Verím, že náš prezident pomôže zásadnej zmene spôsobu vládnutia na Slovensku," dodal Beblavý. Svoj postoj vyjadril na sociálnej sieti a dodal, že rozhodnutie Kisku nekandidovať za prezidenta ho mrzí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy