Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministri mali nabitý program. Rokovali o zadĺženom zdravotníctve
Zdielať na

Ministri mali nabitý program. Rokovali o zadĺženom zdravotníctve

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda Petra Pellegriniho mala v stredu pomerne bohatý program rokovania. Ministri museli prediskutovať takmer 60 bodov.

Bodov na programe rokovania vlády síce bolo veľa, no niektoré z toho boli len technické veci. Jedným z hlavných problémov na programe ale bolo prerokovanie pravidelného zadlžovania sa zdravotníctva, respektíve niektorých inštitúcií. 

Dlh v zdravotníctve totiž v minulom roku narástol takmer o 144 miliónov eur. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu roka 2017 rekordných vyše 791 miliónov eur. Takmer 680 miliónov eur dlhujú štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Pomôcť by mohlo podľa všetkého oddlžovanie, na ktoré by mali ísť stovky miliónov eur. 

Celkový objem záväzkov rezortu zdravotníctva bol koncom minulého roka na úrovni jednej miliardy 460 miliónov eur. Medziročne narástli celkové záväzky o vyše 81 miliónov. Predseda vlády Pellegrini hovorí, že s tým už konečne treba niečo poriadne urobiť. "Nedá sa akceptovať stav, kedy nám zdravotnícke zaradenia generujú neustále dlhy a dokonca ešte vo väčšej dynamike, ako tomu bolo v predchádzajúcom období, napriek tomu, že sa pripravilo obrovské množstvo opatrení," uviedol premiér Pellegrini. 

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Špánik povedal, že oddlžovanie teraz bude, verí však, že v budúcnosti sa to už zlepší. "Tvorba ďalších dlhov už nebude taká jednoduchá. Manažment nemocníc má povinnosti pripraviť ozdravné plány, podľa toho bude aj hodnotený a žiadne ďalšie oddlžovanie už nebude také automatické," povedal tajomník Špánik. 

"Súčasný stav je dôkazom absolútneho zlyhania Smeru v zdravotníctve, keďže Smer zodpovedá za zdravotníctvo desať z posledných dvanástich rokov," povedal poslanec Beblavý.

Pozrite si archívnu reportáž z posledného rokovania vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy