Skoro jasno
17°
Bratislava
Severná Kórea pustila troch väznených Američanov domov
Zdielať na

Severná Kórea pustila troch väznených Američanov domov

Archívne video

WASHINGTON / Severná Kórea prepustila troch väznených Američanov, tí sa teraz vracajú do vlasti spolu so šéfom americkej diplomacie Mikom Pompeom. Na twitteri to napísal americký prezident Donald Trump. Všetci prepustení sú podľa všetkého v dobrom zdravotnom stave, napísal prezident.

"Minister Pompeo a jeho 'hostia' (traja prepustení Američania) pristanú na leteckej základni Andrews o 2:00 ráno. Prídem ich osobne privítať," napísal na twitteri Trump.

Mike Pompeo sa vydal do Severnej Kórey na neohlásenú návštevu pred plánovaným summitom prezidenta Trumpa sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Témami summitu bolo odstránenie zbraní z Kórejského polostrova a podpis mierovej zmluvy, ktorá by formálne ukončila kórejskú vojnu z rokov 1950-1953.

Prepustenými Američanmi sú misionár Kim Dong-chul a tiež Kim Sang-duk a Kim Hak-song, ktorí nejakú dobu prednášali na pchjongjangskej technickej univerzite.

Šesťdesiatdvaročný misionár bol v marci 2016 odsúdený v KĽDR k desiatim rokom nútených prác za rozvracanie komunistického režimu a špionáž. Päťdesiatdeväťročný Kim Sang-tuk, ktorý strávil mesiac výučbou účtovníctva na pchjongjangskej univerzite vied a technológií, si odpykával 15-ročný trest "za protištátne aktivity a pokus zvrhnúť vládu". Zadržali ho v marci 2017. Rovnakým obvineniam čelil aj 55-ročný Kim Hak-song, ktorý tiež pracoval pre pchjongjangskú univerzitu vied a technológií, financovanú Západom. Zadržali ho minulý rok v máji.

Americký minister zahraničných vecí pricestoval do severokórejskej metropoly Pchjongjang z Japonska. Ide o jeho druhú návštevu Severnej Kórey v priebehu necelých šiestich týždňov, na tej prvej bol ale ešte vo svojej predchádzajúcej funkcii šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Kim Čong un nedávno prekročil hranice do Južnej Kórey. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy