Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôchodkový vek nezvyšujeme, len ho chceme v istom okamihu zastaviť, tvrdí Fico
Zdielať na

Dôchodkový vek nezvyšujeme, len ho chceme v istom okamihu zastaviť, tvrdí Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej konferencii hovoril o ústavnom zákone o zastropovaní veku odchodu do dôchodku. Podľa Fica ide o veľmi citlivú politickú tému, ktorá má svoje náklady.

"Je to veľmi citlivá politická téma a musíme mať na zreteli aj to, že nemôžeme nechať ľudí, aby do smrti pracovali. Musíme začať hovoriť o tom, či sme pripravení zakotviť v ústave také ustanovenia, ktoré zakotvia maximálny vek odchodu do dôchodku," uviedol predseda Smeru-SD v úvode. Fico ocenil odborárov, ktorí získali 125 000 podpisov na petíciu, v ktorej žiadajú zastropovať vek na úrovni 64 rokov. 

Fico v tomto prípade pripustil viacero možností. "Možno z toho vznikne aj variant, pri ktorom by muži išli v 65 a ženy v 63, existuje variant, kde by sa viac zohľadňovalo to, či sa pracujúca matka stará aj o deti," uviedol. Podľa neho je ale nutné, aby sa zakotvila hranica, ktorá by nemala prekročiť hranicu 65 rokov. Odborári ale chcú ísť nižšie. "Šesťdesiatštyri je horná hranica, s tým, že treba to veľmi podrobne rozobrať a ponechať možnosť predčasného dôchodku. Tiež myslieť na ženy a materské, a tiež na rizikové povolania. My budeme teraz veľmi tlačiť a budeme aktívny," uviedol predseda rady Odborového združenia KOVO Emil Machyna.

Podľa analytika na to ale finančne nemáme, reálne zmeny navyše pocítime až po roku 2037 a hlavne pri súčasnej ekonomike a demografii budú dôchodky ešte nižšie. "Za prvé, znamená to, že vláda a poslanci sa môžu správať nezodpovedne k dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Druhýá vec je, že poslanec Fico odmieta povedať, kto to zaplatí. Veď v Európe je odchod do dôchodku v 67 a v škandinávskych krajinách aj cez 72 rokov," povedal analytik INESS Radovan Ďurana. 

Svoj postoj prezentovala aj strana Most-Híd. "Strana Most-Híd už prezentovala svoje výhrady k zakotveniu maximálneho veku odchodu do dôchodku do ústavy. Najvyššiu možnú hranicu nie je možné určiť bez zodpovednej odbornej diskusie. Musíme poznať dopady "zastropovania" pre verejné financie a budúce generácie. Sme pripravení diskutovať," uviedla Klára Debnár z tlačového oddelenia Most-HÍD.

Máme druhý najvyšší podiel nadčasov v celej Európskej únii

"Slovensko je krajina, kde až 23 percent ľudí pracuje aj v noci, to je najvyšší podiel v celej Európskej únii. Sme druhá krajina po Veľkej Británii, pokiaľ ide o nadčasy na celkový počet odpracovaných hodín," uviedol bývalý premiér. Podľa neho ide na dôchodky ročne 6,8 miliardy eur, čo predstavuje osem percent HDP.

Fico pripustil, že sa mu páči návrh odborárov, ktorí žiadajú 64-ročný strop odchodu do dôchodku, no nutná je podľa neho diskusia. "Bude potrebné si k tomu zvolať niekoľko okrúhlych stolov, je to nielen veľmi citlivá politická téma, ale aj veľmi vážna odborová téma," uviedol. Tvrdí, že v Smere sú presvedčení, že ľudia na Slovensku si zaslúžia, aby vedeli, že v nejakom okamihu sa už dôchodkový vek dvíhať nebude. "Dnes je to 62 rokov a 139 dní, budúci rok to bude možno o 70 dní viac. Niekedy v roku 2030 sa tento automat zastaví na 65. Nikto nejde zvyšovať vek odchodu do dôchodku, ten vek je v roku 2018 stanovený na 62 rokov 139 dní, ale chceme, aby bol tento nárast zastropovaný ústavným zákonom," povedal Fico. 

Tlačovú konferenciu sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy